A svájci frank az oka?

158

Vajon a bankok profitéhsége, telhetetlensége miatt adósodtunk el, vagy egyszerűen csak többet költöttünk, mint amennyi pénz a rendelkezésünkre állt? Valószínűleg mindkettőben van némi igazság. Nemrég az egyik reggeli tévéműsorban egy férfi arról panaszkodott, hogy nem érti, hogyan adósodhatott el egy másik ország devizájában. Ha ő Horvátországban él, kúnában vett fel kölcsönt, amit kúnában kapott a banktól, és abban is fizeti vissza, akkor neki mi köze van ahhoz, hogy mennyibe kerül a svájci frank? Mert bizony saját országunkban nem „illik” egy másik ország valutájában eladósodni. Csakhogy ez a bankokat, és főleg a külföldi tulajdonban lévő pénzintézeteket nem igazán érdekli. Ők csak azt nézik, hogy minél nagyobb haszonra tegyenek szert, aminek a nagy részét kiviszik az országból. Az olyan országok polgárai pedig, mint Horvátország, Szlovákia vagy Magyarország, eladósodtak, elszegényedtek. A fiatalok közül pedig mind többen külföldön képzelik el a jövőjüket, mert itt nincs munka, így nem tudnak miből megélni.
Gazdasági szakemberek, többek között Járai Zsigmond, a magyar jegybank volt elnöke is főleg a kormányzatokat okolják azért, amiért a bankok ezt megtehették, megtehetik. Hiszen vezetőik csak megkeresik a kiskapukat, az emberek pedig sokszor nem is figyelnek oda, amikor pénzre van szükségük, hogy az apró betűs részben mire is kötelezhetik őket. Amikor a horvát miniszterelnök asszony a magyar példát szerette volna követni a bankok megadóztatásával, elég nagy ellenállásba ütközött, és a dologból nem lett semmi.
Nemrég a Wall Street ellen is tüntetTek. Soros György milliárdos befektető New Yorkban kijelentette, hogy szimpatizál a Wall Street elleni tüntetésekkel, amelyek szerinte a bankok által kifizetett hatalmas osztalékok miatt robbantak ki.
A pénzügyi manipulációiról ismertté – hírhedtté – vált magyar származású amerikai üzletember azt mondja, megérti a kisvállalkozók felháborodását, akik a 2008-as pénzügyi válság alatt azt tapasztalhatták, hogy hitelkártya-tartozásuk kamata 8-ról 28 százalékra emelkedett, aminek következtében sokan közülük tönkre is mentek. Ugyanakkor a bankokat megszabadították rossz kintlévőségeiktől, ami lehetővé tette számukra, hogy kiszakadjanak a válságból, hatalmas haszonra tegyenek szert, és hatalmas osztalékokat fizessenek. Ő csak tudja, hiszen óriási vagyonának a nagy részét éppenséggel a brit font egy valutapiaci spekuláció következtében összeomlott árfolyamának köszönheti…
Nagyon oda kell figyelni, ha kölcsönt akarunk felvenni. Hogyha nem értünk hozzá, okvetlenül kérjük ki független szakember véleményét. A bankok nem azok az intézmények, amelyek ügyfeleik érdekeit tartják szem előtt. A válság pedig eltart még egy darabig.