A sepsei festőkör rijekai kiállítása

47

A HMDK sepsei alapszervezete keretében több mint egy éve alakult meg a festőkör, amely aktívan gyakorol, és az eddigi helyben megrendezett kiállításaik után most Rijekában sikerült bemutatniuk munkáikat.

A HMDK sepsei alapszervezetében nagyon büszkék arra, hogy a több mint egy éve alakult festőkörükben fiatalok is vannak, akiknek lehetőségük nyílik arra, hogy kibontakoztassák a tehetségüket, méghozzá a szülőfalujukban. A szervezetben nagy hangsúlyt helyeznek a gyerekek és a fiatalok bevonására a közösségi életbe. Számos programot szerveznek éves szinten, de a tehetséggondozásra is külön figyelmet fordítanak. Így került sor az amatőr festőket tömörítő szakkör megalakítására is, tagjai heti rendszerességgel gyakorolnak.

– Nagy öröm számunkra, hogy festőkörünkhöz sok olyan fiatal is csatlakozott, akik szárnyaikat bontogatják. Ez ideig a munkáikat még csak Sepsén mutathatták be különböző rendezvények programelemeként, illetve alkotótáborok keretében, ezért is örültek a lehetőségnek, hogy a tengermelléken is prezentálhatják az alkotásaikat – nyilatkozta lapunknak Prosszer-Horvatin Szanella, a helyi HMDK-alapszervezet alelnöke.

A fiumei/rijekai székhelyű Tengermelléki-fennsíki megyei HMDK-egyesület keretében szintén működik festőkör, így lehetőség adódott a két szekció tagjainak a megismerkedésére és a már meglevő kapcsolat erősítésére. A kiállításra a fiumei magyarok székházában, az Anna-villában került sor, a díszterem megtelt érdeklődőkkel. Ott-tartózkodásuk második napján Šibalin-Klepac Zdenka, a fiumei egyesület elnöke és Ágoston Gergely idegenvezetésével a sepseiek megismerkedtek a várossal és annak nevezetességeivel, az ottani élményekből feltehetően újabb ihletet is merítenek jövőbeli alkotásaikhoz.

A kiállítás a zágrábi Kisebbségi Tanács jóvoltából valósult meg.