A pakráciak és a daruváriak Ópusztaszerre kirándultak

0
20

A Pakráci Magyarok Közösségének szervezésében pakráci és daruvári magyarok egy csoportja szombaton őseink első országgyűlésének a helyszínére, Ópusztaszerre kirándult, ahol megnézték a Nemzeti Történeti Emlékpark épített és természeti értékeit.

A Pakráci Magyarok Közössége a koronavírus-járvány előtt évente szervezett kirándulást Magyarországra, a cél természetesen az volt, hogy a tagság megismerje anyaországunk legfontosabb történelmi emlékhelyeit, a magyar hagyományokat, kultúrát, ezáltal is erősítve identitásukat.

Az idén ismét megtarthatták ezt a programjukat, és a célállomás az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark volt. A Szegedtől 30 kilométerre, 55 hektáros területen elterülő emlékpark látnivalói évente százezreket csábítanak a honfoglalás utáni első országgyűlésünk színhelyére, ahol a látogatók megismerhetik az elmúlt ezer esztendő magyarságának történeti, művészeti értékeit és az alföldi táj sajátos kultúráját, mindezeknek köszönhetően ideális hely ez a honismereti kirándulások számára.

A pakráci és daruvári nemzettársainkat leginkább a magyarok bejövetelét ábrázoló hatalmas festmény nyűgözte le, a monumentális Feszty-körkép félórás látogatása alatt a környezet lenyűgöző látványát hanghatások teszik élethűvé. Csatazaj, lódobogás eleveníti fel a honfoglalás hangulatát. A körkép mellett több interaktív kiállítást is megnéztek: a millenniumi Árpád-emlékmű mellett magasodnak az érdekes alakú Csete-jurták, távolabb pedig a skanzen épületei.

A kirándulást a Bethlen Gábor Alapkezelőnél elnyert támogatásból valósították meg.