A nyugdíjasok Kánaánja?

115

Horvátországot a Világbank szerint akár a nyugdíjasok Kánaánjának is lehetne nevezni, ha ezt megengedhetné magának a társadalom, de mivel ehhez nincs elég ereje, kemény megszorításokat javasol az említett nemzetközi szervezet az új horvát kormány számára. Természetesen nem a kisnyugdíjasokról van szó, és nem is azokról, akik szolgálati éveiket kitöltve mentek nyugdíjba, hanem azokról, akik kiváltságosoknak számítanak ezen a téren.

A Világbank tizenhárom olyan társadalmi csoportról tud, amelynek a tagjai méltányossági, vagyis kiváltságos nyugdíjellátásban részesülnek hazánkban.

Ezek közül a legtöbben a volt JNA (Jugoszláv Néphadsereg) kötelékeiben szolgáltak, pillanatnyilag 107 ezren vannak. A legtöbb pénzt a költségvetésből azonban a horvát honvédő háború volt katonái számára különítik el, ők 70 ezren vannak, itt a nyugdíjak elég magasak, megközelítik a horvát átlagfizetést. A „legzsírosabb” ellátmányt a volt parlamenti képviselők és a Horvát Tudományos és Művészeti Akadémia kiszolgált tagjai kapják. Az ő nyugdíjuk 65, illetve 45 százalékkal is magasabb, mint a horvát átlagkereset (5450 Kn), ezzel szemben voltak a legkritikusabbak a Világbank emberei.

Szerintük egyáltalán nem indokolt a parlamenti képviselők, alkotmánybírák és tudósok/művészek ilyen magas és korai nyugdíja, mert munkájuk nem annyira kockázatos vagy veszélyes, aminek köszönhetően kiemelt járandóságra jogosulnának. Valamint nagyon magas a fizetésük is, ami eleve magasabb nyugdíjakat eredményez.

Úgy tűnik, hogy a Világbank javaslatát az új kormány elfogadja. A kukurikú-koalíció illetékesei kijelentették, megszüntetik az abnormálisan magas nyugdíjakat! A hírre a 40 most bejutott képviselő úgy reagált, hogy ők igenis élvezni akarják jól megérdemelt nyugdíjukat, és elindították a nyugdíjazási procedúrát. Ugyanis a még hatályban lévő jogszabályok szerint kiemelt nyugdíjat kaphat az a parlamenti képviselő, aki betöltötte 55. életévét (nők esetében az 50.-et), van húsz szolgálati éve, és eltöltött a száborban két évet plusz egy napot.  A parlamenti nyugdíjasok átlagnyugdíja 9000 és 20 000 kúna között mozog, így érthető, hogy az érintett képviselők majd összetörik magukat, hogy mielőbb nyugdíjba vonulhassanak, nehogy lemaradjanak a  kedvezményekről.

Nem tudható, hogy a 40 képviselő között ott van-e  Sója Dénes! Aki, ha most nem „aktiválja” nyugdíját, abban az esetben, ha megszüntetik ezt a kiváltságot, akár 7-8 ezer kúnával is kevesebb pénzt kaphat a jövőben. Ugyanis kedvezményes parlamenti nyugdíja akár 13 ezer kúnára is rúghatna havonta, ha viszont öregségi nyugdíjba megy, miután lejárt a mandátuma, az maximum 5 ezer kúnát tenne ki. Most csütörtökön van a szábor alakuló ülése, most teszik le az esküt a képviselők, de a kormány is megalakul még az idén, legalábbis ezt ígéri a kényelmes többséget szerzett koalíció. Az pedig, hogy ki megy el a közeljövőben nyugdíjba a honatyák/-anyák közül, és köztük lesz-e a magyar parlamenti képviselő is, hamarosan úgyis kiderül.