A nőket köszöntötték

0
73

A hölgyeknek kedveskedve a nőnap alkalmából számos helyen tartottak bált, összejövetelt a hét végén. A HMDK sepsei alapszervezete negyedik alkalommal szervezett nőnapi bált szombaton, újbezdáni kultúregyesületünk pedig vasárnap rendezett összejövetelt. Laskón egy-egy szál szegfűvel lepték meg a nőket.

1917 óta tartanak nemzetközi nőnapot, melyet az ENSZ is a világnapok közt tart számon. A nőnap régen munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt. Ma pedig világszerte a férfiak milliói kedveskednek apróbb ajándékkal, virággal a nők, lányok, asszonyok millióinak ilyenkor. A HMDK-s szervezetek vezetői sem feledkeztek meg a hölgyekről ezen a napon.

A HMDK sepsei alapszervezete számos rendezvényt valósít meg az év folyamán. A kisebb eseményeket, kóruspróbákat, alkotótáborokat székházukban tartják, a tömegesebb programokat pedig a falu kultúrotthonában rendezik. Ezek közé tartozik a kórusszemle, a vidám est és a nőnapi bál is. A nőnapi bált negyedik éve szervezik meg, idén is nagyon sikeres volt, nemcsak helyiek vettek részt rajta, hanem a környékbeli falvakból is érkeztek vendégek. A Kopácsi Alkalmi Zenekar késő éjszakáig szórakoztatta a hölgyeket és párjukat.

Az újbezdáni Művelődési és Művészeti Egyesület is nőnapi összejövetelt tartott, az ünnepségre a falu hölgytagjai kaptak meghívást. A nőnapi rendezvénynek már hagyománya van Újbezdánban, s a meghívásnak évről évre többen tesznek eleget, több korosztály képviselői is elmennek.

Laskón az összes nő kapott szegfűt nőnap alkalmából, köszönhetően a laskói HMDK-alapszervezetnek, valamint az országos HMDK-nak, amely támogatta az akciót. Munk Eriktől, a laskói HMDK-alapszervezet elnökétől megtudtuk, falujukban ez már hagyománynak számít, ezúttal háromszáz szegfűt osztottak ki, minden laskói asszony, lány, nő kapott virágot.