A nemzeti összetartozás napja Csúzán

0
170

A magyar Országgyűlés 2010-ben a trianoni békediktátum évfordulójának napját, június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította. A nemzeti összetartozás napját a horvátországi magyar közösségekben is megtartják.

A Hegyalja Ifjúsági Egyesület minden évben megemlékezést szervez a trianoni békediktátum évfordulóján. A tavalyin két ginkófát ültettek, melyek a kitartást, a megmaradást és az összetartozást jelképezik. A fákhoz idén egy emléktábla is került, melyet a keddi megemlékezésen avattak fel, majd az emlékezők a tűzoltóság udvarába vonultak, ahol tábortűz mellett, alkalmi műsorral folytatódott a program.

– A nemzeti összetartozás tudata mindig is fontos pillére volt a megmaradásnak. Az idei rendezvényünkön elhelyezett emléktáblával és a tavaly elültetett fákkal mi a nemzeti összetartozás fontosságát hangsúlyozzuk – mondta Hordósi Dániel, a Hegyalja Ifjúsági Egyesület elnöke, aki elmondta, hogy jövőre, Trianon 100. évfordulójára egy időkapszula elhelyezését tervezik.

A megemlékezésen jelen volt Őri László, Pécs alpolgármestere, De Blasio Antonio, Magyarország eszéki főkonzulja, Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke, Veres Márton, a Magyar Ifjúsági Konferencia elnöke és Mohácsi István, a Fidelitas Nemzetpolitikai kabinetjének vezetője.

Az esemény főtámogatója a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége volt.