A modern táncművészet pécsi nagykövetei

376
12---rov-attila

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége augusztus 20-ai központi ünnepségén mutatkozott be a pécsi EuroDance Táncstúdió. Tagjai az államalapító királyunkról szóló történetet egyfajta modern, táncos feldolgozásban varázsolták a közönség elé.


A pécsi EuroDance Táncstúdió 22 éve alakult Pécsett, az Ifjúsági Házban. Az azóta is rendületlenül működő stúdióban több generáció nőtt föl, akik közül sokan táncművészek lettek. Az EuroDance megalakulásáról, a műsorokról és a sikerekről Rovó Attila stúdióvezető mesélt nekünk.

Rovó Attila táncpedagógus a kezdetek óta vezeti a társulatot, pontosabban 1989 óta. A tánc szerelmesei az Ifjúsági Házban alakítottak csapatot, és egyben sok éven át létező közösséget. A modern táncok iránti szenvedély pedig nem csillapodott, a csapat sikeresebb, mint valaha. Magyarországon és külföldön is elismertek, 1995-ben pedig kiérdemelték a Nívó-díjat. Az EuroDance berkeiből kinőtt fiatalok közül többen is hivatásszerűen űzik a táncot. Kezdetben Rovó Attila koreografálta a produkciókat, ma azonban már más neves koreográfusokkal is együtt dolgoznak.

A stúdió vezetője elmondta, hogy a kezdetben középiskolásokból és egyetemistákból álló csoport korosztály szempontjából is bővült, így ma már négyéves kortól hozhatják a szülők gyerekeiket a foglalkozásokra. A különböző produkciókkal az országot is járó csapat 14-24 éves fiatalokból alakul ki. A táncstúdió azonban nem csak jól megszerkesztett koreográfiákat mutat be, hanem egyszerre táncszínházként is működik, hiszen jelmezekkel kiegészítve történeteket adnak elő. Így került sor többek között az István, a király c. produkció megalkotására is, amelyet Kiskőszegen a horvátországi magyar közönség is megtekinthetett. De emellett más, ismert musicaleket is feldolgoznak, amilyen például a Moulin Rouge, a Dirty Dancing, a Greace vagy a Chicago. Az EuroDance elsősorban modern táncokkal foglalkozik, koreográfiáikban például a hip-hop, a showdance elemei is hangsúlyos szerepet kapnak.

Műsoraik nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is sikereket aratnak. Horvátországban is több alkalommal szerepeltek, de jártak Romániában és Angliában is. Emellett a táncversenyek állandó résztvevői, és számos elismerés büszke tulajdonosai. Show-dance kategóriában például országos bajnoki címet, a világversenyen pedig a reprezentatív harmadik helyezésig jutottak.

A pécsiek jól ismerik a stúdiót, hiszen az Árkádban rendszeresen megtekinthetők a divatbemutatóval egybekötött műsoraik. Itt fog sor kerülni szeptember 3-án évadnyitó programjukra is.

Rovó Attila nívódíjas táncpedagógus már több ezer olyan fiatallal dolgozott, akiknek szívügyük a mozgás és a tánc. Mindkét fia ugyancsak komoly hírnevet szerzett már a szakmában, nekik szintén a tánc lett az életük. A pécsi táncpedagógusról senki sem gondolná, hogy végzettsége szerint atomfizikus. A tánc azonban már gyermekkora óta életének fontos részét képezi, így miután megszerezte a tanári képesítést, hosszú távon eljegyezte magát a tánckultúrával.

A színház pedig él és virul, kicsik és nagyok együtt hódolnak a táncolás örömének az EuroDance táncstúdióban Rovó Attila szárnyai alatt. A tehetséges fiatalok pedig múlt szombaton nekünk is bemutatták, micsoda energiák és szépségek rejlenek a táncművészetben.

12---moulin-rouge