A magyarság összefogásának erősítése a cél

0
138

A Kárpát-medencei magyarság összefogásának erősítése, a magyar kultúra, a magyar hagyományok ápolása céljával szervezik meg több éve a Kárpát-medencei magyarok találkozóját Maglódon, amelynek tíz éve visszatérő vendége Várdaróc csapata is.

A háromnapos rendezvény múlt pénteken este a maglódi művelődési házban egy vacsorával kezdődött. Másnap a város önkormányzata, a Maglódi Polgári Kör és a MagHáz szervezésében zajló rendezvénysorozat disznótoros hagyományőrző gasztronómiai programokkal folytatódott – a Kárpát-medence minden régiója képviseltette magát, a résztvevők hagyományos ételeikből adtak kóstolót. A várdaróciak feladata idén is a kolbászkészítés volt.

Az esti kultúrműsorban pedig a Kacamajka Városi Néptáncegyüttes mellett a várdaróci, laskói és kopácsi fiatalok alkotta Alfalusi Ifjúsági Néptáncegyüttes is bemutatkozott három koreográfiával.

Maglód egy 12 ezer lakosú, Budapest melletti település, amely tiszteli ősei hagyományait, a nemzeti értékeket. A településért tenni akaró, a magyarság ügye iránt elkötelezett lelkes csapat alakította meg 2002-ben a Maglódi Polgári Kört is, amely többek között a nemzet hagyományos értékeinek ápolása, a magyarság összetartozásának erősítése terén igyekszik maradandót alkotni. Pár évvel ezelőtt a Kör tagjai bejárták a történelmi Magyarország elcsatolt területeit, és több egyesülettel, településsel alakítottak ki baráti kapcsolatot. Ezek további ápolása, erősítése céljából rendezték meg először 14 évvel ezelőtt a Kárpát-medencei magyar találkozót, amelynek a gasztronómiai hagyományok bemutatása mellett a magyarság összefogása a célja, és amely mára az együvé tartozás jelképévé vált.