„A magyarság jól érzi magát Horvátországban”

496
12-ivangabor-zagrab

E heti számunkban Iván Gábort, az új zágrábi magyar nagykövetet mutatjuk be a kedves olvasóknak. Beszélgetésünkkor szó esett a nagykövet pályafutásáról, EU-s tapasztalatairól és természetesen a horvátországi magyarságról is.

Magyarország 2011 első félévében az Európai Unió soros elnöke lesz. A brüsszeli magyar képviselő szerepét szeptemberig Iván Gábor töltötte be, aki Györkös Péter zágrábi nagykövettel cserélt posztot. Iván Gábor október 28-án, a budapesti Sándor-palotában vette át kinevezését Schmitt Pál köztársasági elnöktől, azóta ő a Magyar Köztársaság zágrábi nagykövete. Múlt csütörtökön tett bemutatkozó látogatást a horvátországi magyar szervezeteknél, ez alkalommal sikerült beszélgetnem vele.

Szakmai-politikai karrier

Iván Gábor 1991-ben szerzett közgazdász oklevelet a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, de még az egyetemi évek alatt elhelyezkedett a Shell-Interag Kft.-nél, elemzői beosztásban. A diploma megszerzését követően a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériumában főmunkatárs, majd titkárságvezető. 1995-től 2001-ig a brüsszeli Magyar Misszió első titkára, ezt követően pedig a Külügyminisztérium Integrációs és Külgazdasági Államtitkárságán működő EU Gazdaságpolitikai Főosztályának vezetőjeként tevékenykedett. 2005-ben a Budapesti Corvinus Egyetemen szerzi meg a doktori fokozatot. Ugyanettől az évtől 2006-ig a Miniszterelnöki Hivatal Európai Ügyek Hivatalának közösségi politikákért felelős elnökhelyettese, utána pedig a Külügyminisztérium alkalmazottja, először mint Európa-politikai szakállamtitkár, majd pedig európai igazgató. Idén október 28-ától pedig hivatalosan is a zágrábi magyar nagyköveti posztot tölti be.

Horvátország a tárgyalások utolsó szakaszában

Európai uniós szakértőként természetesen segítheti Horvátországot a csatlakozási folyamatban. A nagykövet megerősítette, országunk csatlakozási tárgyalásai a befejezésük felé közelednek. Az Európai Bizottság osztozik Magyarország azon célkitűzésében, miszerint a csatlakozási szerződést lehetőleg még a magyar elnökség idején szeretnék aláírni. Iván Gábor arról is beszámolt, hogy pontosan mely területeken van még tennivalója országunknak. Ez az igazságszolgáltatás, az alapjogok területe, valamint a hajógyárak kérdésének rendezése. A korrupcióellenes törekvésekben nagyon jó előrehaladást „produkáltunk”.

Abban biztosak lehetünk, hogy a nagykövet magas szintű szakértelmével, lehetőségeihez mérten segíteni fogja a horvát kormány ez irányú törekvéseit.

A magyarok jó polgárai az országnak

Iván Gábort kinevezése után először a múlt hónapban, a vukovári emléktemetőben tartott koszorúzáson üdvözölhettük. Kinevezését követen első feladatai között szerepeltek azok a bemutatkozó látogatások, amelyek alkalmával nagy érdeklődéssel hallgatta a magyarság vezetőinek beszámolóját, és egyértelműen a támogatásáról biztosította őket. Itt-tartózkodása alatt meggyőződött arról, hogy Horvátország példaértékűen biztosítja a magyarság jogait, éppen ezért – ahogy fogalmazott – kisebbségünk tagjai jó polgárai ennek az országnak. Véleménye szerint a magyarok jól érzik magukat Horvátországban. Problémák ennek ellenére is vannak, amelyek megoldásában igyekszik közbenjárni.

A magyarság képviselői és Iván Gábor nagykövet egyetértettek abban, hogy közöttük a jövőben szoros együttműködésre lehet számítani.

(Fotó: Köztársasági Elnöki Hivatal)