A magyar kormány támogatásának köszönhetően: MEGKEZDŐDÖTT AZ OKTATÁS AZ ÚJ PETRINJAI ISKOLÁBAN

75
1os-petrinja.hr

A 2023-2024-es tanév második felének első napján ülhettek be a diákok a pusztító erejű földrengésben megsemmisült, de a magyar kormány adományának köszönhetően újonnan megépült I. Petrinjai Általános Iskola tantermeibe.

A magyar és a horvát kormány együttműködésével valósult meg a 26,5 millió euró (áfával) értékű új általános iskola építése, amelyre a magyar kormány 22,4 millió eurót biztosított.

Petrinja városában az I. Általános Iskola felépítése elsősorban a magyar kormány adományának köszönhetően valósulhatott meg, a projektet pedig a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet vezette. Sziszek-Moszlavina megye biztosította a telket a Mije Srnaka utcában, a szakfelügyeletet és az építésvezetőt, valamint az iskola felszerelését.

Nem titkolta elégedettségét az iskola igazgatója, Robert Groza sem, aki január 8-án Ivan Celjak zsupánnal és Magdalena Komes asszonnyal, Petrinja polgármesterével együtt köszöntötte a diákokat és a tanárokat. Köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett az építkezés megvalósításában, valamint a szülőknek, a pedagógusoknak, a diákoknak pedig türelmet és sikeres tanulmányokat kívánt a vadonatúj intézményben.

Petrinja polgármestere, Magdalena Komes köszönetet mondott azoknak, akik az elmúlt három évben ideiglenesen befogadták az iskola diákjait és tanárait. „Nem volt könnyű sem a gyerekeknek, sem a tanároknak, sem a szülőknek, de ez csak egy tapasztalattal több. Most végre gyermekeink és dolgozóink új iskolájukban, egy többfunkciós épületben lehetnek, és biztos vagyok benne, hogy itt jól is érzik majd magukat (…). Szeretném hangsúlyozni különösen azok számára, akik nem hittek az új iskola második félévi indulásában, hogy ez a projekt elsősorban Magyarországnak, majd a magyar és horvát kormány minőségi együttműködésének köszönhető, amelyhez hozzájárult természetesen Sziszek-Moszlavina megye és Petrinja városa is.  Mindig azok oldalán fogunk állni, akik Petrinja lakosai érdekében dolgoznak” – zárta a gondolatait Komes.

Az új iskolaépület 5500 négyzetméteren 20 korszerűen felszerelt tanteremmel rendelkezik. Az iskola mellett egy 1500 négyzetméteres sportcsarnok, valamint szabadtéri oktatási és sportlétesítmények is épültek.

Branko Bačić miniszterelnök-helyettes, horvát építésügyi, területtervezési és állami vagyonkezelési miniszter a kormány január 11-ei ülésén elmondta, hogy a petrinjai iskola ünnepélyes átadására egy hónapon belül fog sor kerülni.

Az építkezés kezdete (2022) óta, a 2020 végi pusztító földrengést követően ez az iskola a petrinjai élet megújulásának és fennmaradásának a szimbólumává vált.