A magyar állampolgársági kérelem Eszéken is benyújtható!

0
228
HMDK

Eszék – Február 11-től Eszéken is be lehet majd nyújtani az állampolgársági kérelmet, és ugyanitt majd állampolgársági esküt is lehet tenni. Ezzel kapcsolatban Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke, az eszéki Információs Iroda vezetője nyilatkozott lapunknak.

Jankovics elmondta, az első egy hónap alatt szerzett tapasztalatok egyértelműen azt mutatták az állampolgársági kérelmek benyújtása ügyében, hogy sok érdeklődő nagyon örülne annak, ha a kérelmeket az eszéki Információs Irodában is be lehetne adni (eddig erre csak a zágrábi magyar nagykövetségen, illetve a magyarországi hivatalokban volt lehetőség).

– Természetesen itt elsősorban a Szlavóniában és Baranyában élő magyarságra gondolok. A kérelem eszéki beadásának számos gyakorlati nehézségei voltak, amelyek megoldását illetően köszönettel tartozunk Iván Gábor nagykövetnek, Juhász Zoltán konzulnak és Wetzel Tamás állampolgársági miniszteri biztos uraknak, akik rendíkvül gyors és szakértői hozzáállásának köszönhetően kérésünkre erre a problémára is megoldást találtak. Ez konkrétan azt jelenti, hogy Juhász Zoltán konzul úr február 11-től minden pénteken kihelyezett konzuli fogadónapot tart majd Eszéken az Információs Irodában, ahol át tudja venni az állampolgársági kérelmeket, valamint a magyar kormány és a HMDK által aláírt együttműködési szerződésnek köszönhetően itt lehet majd állampolgársági esküt is tenni. Számunkra ez nagy elismerés, a kérelmezőknek pedig még nagyobb segítség – mondta el Jankovics.

Mi a teendő?

Az állampolgársági kérelmek eszéki benyújtásával kapcsolatos technikai tudnivalókkal kapcsolatban Jankovics Róbert elmondta, február 11-től kezdődően minden pénteken 9-től 16 óráig lesz majd ügyfélfogadás, amelyre minden esetben időpontot kell majd kérni.

– Egy munkanapon maximálisan 20-25 kérelmet lehet majd benyújtani, de erre csak akkor kerülhet sor, ha a kérelmeket előzőleg az Információs Iroda munkatársai már látták, és azokat kézjegyükkel látták el – mondja Jankovics, aki azt ajánlja tehát a kérelmezőknek, hogy először  mindenképp az Információs Irodában jelentkezzenek az állampolgársági kérelmek kitöltése, valamint a dokumentumok összesítése ügyében péntek kivételével bármely munkanapon. Miután a kérelmezéshez szükséges összes dokumentumot összegyűjtötték, a formanyomtatványt kitöltötték és azt az ügyintézők is hitelesítették, lesz majd érdemes a konzuli fogadónapra időpontot kérni.

Arra a kérdésemre, hogy mi lesz, ha a jelentkezők száma jelentősen meghaladja majd a kapacitásokat, Jankovics azt válaszolta, bízik benne, hogy a zágrábi magyar nagykövetség további megértést tanusít, és esetlegesen újabb kihelyezett konzuli napot is meg tudnak majd szervezni hetente.

Az elmúlt hetekben több kritikát is megfogalmazott a MESZ az igazolványiroda munkájával kapcsolatban. Ezekre is reagált Jankovics Róbert.

– Már hozzászoktunk a kritikákhoz. A határon túli magyarok magyar állampolgárrá válásának a lehetőségére nemzeti ügyként tekintünk. És a HMDK, különösképpen a feladattal megbízott Információs Iroda ezt ily módon is kezeli. Az, hogy a MESZ egyes vezetői a magyar állampolgársággal kapcsolatos dolgokból politikai hasznot szeretnének kovácsolni, számomra megdöbbentő, és egyértelműen az ő szégyenük. A kedvezményes honosítással kapcsolatos tájékoztató és a folyamatot elősegítő munkával hazánkban a HMDK-t bízta meg a magyar kormány, és biztos vagyok abban, hogy munkatársaimmal mindent megteszünk azért, hogy ezt a történelmi feladatot sikerrel teljesítsük a horvátországi magyarság érekében – mondta Jankovics.

 

Ön hol fogja kérvényezni a magyar állampolgárságot?


A zágrábi magyar nagykövetség és a magyarországi fogadóhelyek mellett február 11-től Eszéken is át lehet adni a magyar állampolgársággal kapcsolatos kérvényeket.

 

Virág Tibor, Kiskőszeg:

07-anketa---Virg-Tibor– Reménykedtünk, hogy Eszéken is átadhatjuk majd a kérelmet, és ez most meg is valósult. A húgom már összeszedte a szükséges papírokat, amelyeknek egy részét én is fel tudom használni. A lakossági fórumokon tájékozódtam a feltételekről, és mi biztosan Eszéken fogjuk benyújtani kérelmünket.

 

 

 

Kovács Zoltán, Újbezdán:

07-anketa----kovcs-Zoltn– Én már a beremendi polgármesteri hivatalban átadtam a kérelmet; mivel a magyar határ melletti településen élek, számomra ez a megoldás volt a  legkézenfekvőbb. Emellett szólt az is, hogy több dokumentumot Beremenden tudtam beszerezni. Én az interneten és a sajtóban megjelent anyagokból tájékozódtam, és nem volt gondom az adatlap kitöltésével.

 

 

 

Lovrić Goran, Várdaróc:

07-anketa---lovric-goran– Az Információs Iroda munkatársai segítettek a szükséges dokumentumok helyes kitöltésében. Mivel az elkövetkező időszakban Budapesten fogok tartózkodni, így ott fogom beadni a kérelmet, de ha ez nem így lenne, egyértelműen Eszéket választottam volna.

 

 

 

Szabó Julianna, Karancs:

07-anketa---szab-juciAz egész család Eszéken fogja benyújtani a kérelmeket, már időpontunk is van február 11-re. Dokumentumaink beszerzése folyamatban van, és igazán nagy segítség számunkra, hogy nem kell Magyarországra utazni a kérelmekkel.