A magyar államalapítás napját ünnepeltük Horvátország-szerte

167

A horvátországi magyarok I. (Szent) Istvánra, államalapító királyunkra emlékeztek országszerte.

Zágráb

A zágrábi magyarok augusztus 18-án az Ady Endre Magyar Kultúrkör székházában tartották Szent István-napi megemlékezésüket. Az összejövetelen a jelenlévők az ünnepi beszédeken kívül a témához kapcsolódó verseket és dalokat hallhattak. A rendezvényen jelen volt Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, valamint Babity Zorán, Magyarország zágrábi konzulja is.

Az ünnepség az Ady Endre MKK és Zágráb Város Magyar Kisebbségi Tanácsának szervezésében valósult meg.

Bellye

A HMDK bellyei alapszervezetének tagjai rendszeresen megtartják nemzeti ünnepeinket. Augusztus 20. alkalmából közösen megnéztek egy Szent István király életéről szóló kisfilmet és egy alkalami kiállítást, majd pedig kötetlen beszélgetéssel folytatódott a program az új székhelyükön.

Újbezdán

Az újbezdáni művelődési egyesület is filmvetítéssel ünnepelte az államalapítás napját Arany János utcai székházukban. A Honfoglalás című filmet augusztus 19-én este nézhette meg a közönség, míg másnap az István, a király című rockoperát volt lehetőségük megtekinteni az újbezdániaknak.

Ójankovác

Az ójankováci magyarok államalapító Szent István király napján magyar nyelvű misén vehettek részt a helyi katolikus templomban, melyet a járás magyar kisebbsgéi önkormányzata kezdeményezett.

Eszék

Az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület tagjai a Vasárnap a Népkörben nevet viselő rendezvénysorozatuk keretén belül emlékeztek meg a magyar államalapításról augusztus 18-án. Az ünnepi összejövetelen bemutatkozott az egyesület új tánccsoportja, mely a Népkör tagjaiból és azok barátaiból tevődik össze. A táncbemutató után kötetlen beszélgetés és társalgás következett.