A „legjobb” sportág eszéki edzője

437
12-uszas

Giber János több mint két éve foglalkozik fiatal úszók edzésével az eszéki Žito Úszóklubban, ahol 130 gyerek versenyszerűen sportol.

Az úszást tartják az egyik legjobb sportnak, nem hiába. Maga az úszás egyidős az emberiséggel, és tulajdonképpen bármelyik életkorban elsajátítható. Köztudott, hogy a kisgyerekeknek van a legkevesebb időre szükségük ahhoz, hogy alámerülés nélkül „szeljék a habokat”. A már úszni tudó gyerekek és fiatalok pedig tovább is fejleszthetik tudásukat, például az eszéki Žito Úszóklubban, ahonnan egy idő után már versenyekre is eljuthatnak.

A sport mint életforma

Giber JanosGiber János kiskora óta foglalkozik sporttal. Felsőfokú tanulmányai is ehhez kötődtek, így edzői oklevelet szerzett a szabadidős sport szakirányon.

– Korábban nem foglalkoztam úszással, a labdarúgás érdekelt. Hatéves koromtól 11 éven keresztül fociztam az eszéki Olimpia csapatában. Ma is nagy szenvedélyem a foci, ha csak tehetem, minden mérkőzést megnézek a tévében, különösen akkor, amikor kedvenceim, az Arsenal vagy a Bayern München játszanak. Nagy horvát fociszurkoló is vagyok, így szinte egész Európát bejártam a válogatottat kísérve. Az úszással zágrábi egyetemi éveim alatt ismerkedtem meg komolyabban, és nagyon megkedveltem. Miután végeztem, éltem a Žito Úszóklub által nyújtott lehetőséggel, ahol edzőként helyezkedtem el. Pár hónappal ezelőtt még úgy volt, hogy elvállalok egy munkát egy több mint 3000 fős óceánjáró luxushajón, ahol 4-13 éves gyerekekkel kellett volna foglalkoznom. Már túl voltam a munkahelyi meghallgatáson is, ahol alkalmasnak találtak a feladatra, de két héttel az utazás előtt fölajánlotta az úszóklub a vezetőedzői állást, amit végül el is vállaltam, mert nagyon megszerettem ezt a munkát. A klubnak jelenleg 130, a legkülönbözőbb korosztályokhoz tartozó tagja van. Időközben elvégeztem a vízi mentői és bírói tanfolyamot is – nyilatkozta lapunknak János.

A legjobb sport

Az úszás megmozgatja a test összes belső izmát, fejleszti az állóképességet, növeli a mozgékonyságot. Hatékonyságát jól bizonyítja, hogy tizenkétszer hatásosabb, mint az edzőteremben végzett testmozgás. Mivel a víznek nagy az ellenállása, ezért az ott végzett gyakorlatokkal 600 kalóriát égethetünk el óránként. Emellett hajlékonnyá és rugalmassá is válunk.

– A gyerekekkel nyolcéves koruktól kezdünk el foglalkozni; korábban úszásoktatást is vállaltunk, most már csak a már úszni tudó fiatalokat eddzük. Minél korábban kezdjük el, annál hamarabb várhatunk eredményt. Két fontos alapfeltétele van e sportág gyakorlásának: nem szabad félni a víztől, illetve jó úszókészséggel kell rendelkezni. A versenyúszásnál hátrányt jelenthet a túlsúlyosság. Persze ez a sportág a fogyást is elősegítheti, hiszen a túlsúlyos személyek is úgy mozoghatnak, hogy közben nem terhelik le ízületeiket – mondja János.

Egy év után versenyezhetnek

Az eszéki úszóklubban összesen öt fiatal, képzett edző foglalkozik a gyerekekkel. A különböző korcsoportokban gyakorló úszók sikeresen szerepelnek, a legutóbbi országos versenyen a 13. helyen végeztek.

– Hetente háromszor van edzés, korosztályonként külön napszakban. Általában egyévnyi munka után visszük a gyerekeket komoly versenyekre országon belül és kívül, de addig is van lehetőségük a megmérettetésre olyan kisebb helyi erőpróbákon, amilyeneket a mi klubunk is gyakran szervez. Márciusban lesz a következő országos verseny, amelyre már serényen készülünk, és reménykedünk a jó eredményekben. Azt azért el kell mondanom, hogy a horvát klubok közül mi rendelkezünk a legszerényebb feltételekkel, amihez képest nagyon jó eredményeket szoktunk produkálni, ezért büszkék vagyunk tanítványainkra – mondja a fiatal szakember.

Az úszás tehát nem kor- és alkatfüggő, bárki bármikor gyakorolhatja. Aki azonban komolyabban szeretne vele foglalkozni, jó, ha időben elkezdi. Ehhez pedig a Žito Úszóklub jó feltételeket biztosít.