A legjobb halfőzők között az első

612

A laskói Munk Eriket 2016-ban a Kárpát-medence halfőzőbajnokának választották, idén pedig a halászlé magyarországi „fővárosában”, Baján lett első. „Mivel világbajnokság nincs – jegyezte meg tréfásan riportalanyom –, ezért már csak az a célom, hogy minél tovább tartsam ezt a színvonalat, illetve hogy népszerűsítsem a drávaszögi halpaprikást szerte kis hazánkban és szélesebb körben is.”

Vidékünkön, a Duna–Dráva-háromszögben a halpaprikás gasztronómiánk talán legjellemzőbb étele. Halpaprikással ünnepeljük a húsvétot, a karácsonyt, de a hétköznapokban is gyakran kerül asztalunkra a bogrács. Halat főzni szinte minden háznál tudnak, az viszont már magasabb szintű tudást igényel, hogy a szakács rendre dobogós helyen szerepeljen a versenyeken.

Eriknek sikerült csúcsra pörgetnie halfőzőtudományát, ezt bizonyítják a díjak is. Hogy csak a legnagyobbakat említsük: 2016-ban Balatonszárszón nyerte el a Kárpát-medence halfőzőbajnoka címet, idén pedig a halászlé „fővárosában”, Baján lett aranyérmes.

Hivatása szerint nem szakács, főzni viszont szeret. Legközelebb a bográcsos ételek állnak hozzá, ezek közül is a halpaprikás. Általában vagy pontyból, vagy többféle halfajtából főz, ez utóbbi közelebb áll az ízléséhez – ilyenkor ponty, harcsa, esetleg csuka kerül a paprikásba. Erikék odahaza hetente legalább egyszer főznek halat, amit „nem unnak meg soha”.

Magyarország mindenkori halfőzőbajnoka nyomdokain…

Eleinte szűkebb társaságának főzött, majd benevezett a környék versenyeire, s a kezdeti sikerek meghozták számára a kedvet, hogy komolyabban foglalkozzon a halfőzés tudományával.

– Kezdetben saját ízlésemre hagyatkozva tökéletesítettem a receptet. 2016-ban, egy bajai versenyen megismerkedtem dr. Novics Györggyel, Magyarország örökös halfőző bajnokával, aki továbbadta nekem tudását, tapasztalatait. Azóta a magyarországi versenyeken általában ezzel, vagyis a bajai halászlérecepttel, hazai fronton pedig az itteni ízlés szerint főzök – mondta Erik.

Ha idehaza halból készül a halpaprikás, Magyarországon halászból a halászlé? – tehetnénk fel a kérdést, de a (szó)viccet félretéve, a két étel közti különbség nem olyan jelentős.

– Összetételében teljesen egyforma a két halétel. A különbség abban áll, hogy Magyarországon hosszabb lére főzik, mint mi, ezenkívül nálunk intenzívebb a fűszerezése. Az összes régió közül, ahol hagyománya van a halászlének, a Drávaszögben főzünk a legcsípősebben, de sóból is több kerül az ételbe – sorolja a bajai és drávaszögi paprikás közti különbségeket a laskói mester.

A drávaszögi halpaprikás kizárólag az alapvető hozzávalókból készül

Kérdésemre, hogy mi sikerének titka, elmondta, lényeges, hogy az alapvető hozzávalókon túl a drávaszögi halpaprikás mást nem tartalmaz.

– Az igazi halpaprikás kizárólag halból, vízből, paprikából, hagymából és sóból áll, semmilyen más összetevőt nem tartalmaz. Erre az általunk szervezett laskói főzőversenyen is odafigyelünk, zsűrink az egyéb adalékok nélküli ételeket pontozza – mondta Erik.

Ha ő versenyez, nem bíz semmit sem a véletlenre.

– Kimérem a hozzávalót, otthonról viszem a fűszerpaprikát, a hagymát, még a kútvizet is. Fontos, hogy fával tüzeljünk, végig lobogó tűzzel, hogy „rügyezzen” a bográcsban a hal, ezért ha én főzök, a tüzelést sem bízom másra. Nem mellékes a hal minősége sem, de a versenyeken ez már nem tőlem függ – tudtuk meg Eriktől, aki hozzátette, nincs különösebb titka receptjének, amit „tovább lehetne adni”, egyszerűen oda kell figyelni a részletekre.

A Gasztroangyal című főzős tévéműsorban is szerepelt már

Eleinte évi mintegy húsz versenyen vett részt, melyeken általában dobogós lett. Mostanában kevesebb ideje jut szereplésekre, mint mondta, ez az oka annak is, hogy ritkábban pecázik, ami ugyancsak hobbija. Beszélgetésünkkor a palicsi (Vajdaság) főzőversenyre készült. Nem vette félvállról, hiszen Szerbia egyik legjelentősebb szakácsvetélkedőjéről van szó.

Sikerei mellett Erik arra is büszke, hogy szerepelhetett a Gasztroangyal című főzős műsorban. Borbás Marcsi, a műsorvezető élete legjobb halászleveként jellemezte főztjét.

Kérdésemre, hogy mit szeretne még elérni a halfőzés terén, elmondta, a Kárpát-medencei, valamint a bajai versenyek sikere után, mivel világbajnokság nincs, már csak azt, hogy megtartsa a magas szintet, illetve hogy minél jobban megismertesse a Kárpát-medencében a drávaszögi halpaprikást.