A kövek vonzották Dalmáciába, ahol megtalálta egyik otthonát

1920

Bolykyova Alexandrát, a felvidéki magyar lányt azok a csodás tengerparti kövek vonzották 20 évvel ezelőtt Dalmáciába, ahol egyúttal nem remélt dolgokra is rátalált: párra, otthonra és hivatásra.

Szendi, ahogy szerettei és ismerősei becézik, jelenleg a drávaszögi Kopács és a dalmáciai Trogir között ingázik szinte heti rendszerességgel. Szédületes élettempót diktál saját magának, édesanya, feleség és sikeres vállalkozó is egyben. Pedig nem a szomszédból érkezett Dalmáciába, hanem egyenesen a Felvidékről. Több mint 20 éve került Trogir környékére a szlovákiai magyar lány, akit saját elmondása szerint kiskora óta vonzottak a kövek. Valahol az embereket is hozzájuk hasonlítja, megkapó a szilárdságuk, amelyen nem fog az idő, és rendíthetetlenül őrzik az emlékeket.

Szállásközvetítés, majd idegenvezetés

Szendiről jól tudják, akik ismerik, hogy ügyes, talpraesett. Trogirban beszélgettünk vele, és azt tapasztaltuk, hogy sokan kedves ismerősként köszöntik. Nem csoda, hiszen dalmáciai karrierjét szállásközvetítéssel kezdte, amelyet a mai napig végez. Számos magyarországi turistának talált az igényeiknek megfelelő szállást, akik ugyanakkor szívesen hallottak volna valamit a környék nevezetességeiről. Ez adta az ötletet, hogy idegenvezetői képesítést szerezzen. Igyekezett minél több ismeretet és információt a magáévá tenni. Horvátul, magyarul és szlovákul is tud csoportokat kalauzolni a történelmi városok temérdek emléket őrző falai között. Jelenleg az ott nyaralók kisebb csoportjai igénylik az idegenvezetést, amelyet olyan lelkesedéssel és személyes élmények megosztásával „fűszerez”, ami miatt nekünk is kedvünk támad nem csak hosszabban időzni, de a jövőben ismét visszatérni ezekre a helyszínekre.

A dalmát mentalitás könnyen bekúszik az ember bőre alá

Beszélgetésünk és a mi kalauzolásunk ideje alatt riportalanyom több ízben is elérzékenyült egy-egy helyszín vagy éppen egy klapa (a capella férfikórus) által megszólaltatott dallam kapcsán. Elmondja, hogy a dalmát szokások, az életérzés teljesen bekúszott a bőre alá, szinte érzi a helyek energiáit. A város pedig a köveivel együtt nagyon sokat jelent számára. Annak ellenére szereti a dalmát mentalitást, hogy az a saját személyiségével szöges ellentétben van. Szendi megszokta és szereti a pontosságot, a határidők betartását. Itt azonban senkit sem visz el a szívinfarktus, jegyzi meg tréfásan. Rengetegen érik meg a 90 éves kort, a 80 éves elhunytra pedig azt mondják, hogy „ó, milyen fiatal volt”. Az ügyintézés is teljes nyugalomban történik, ha nem sikerül valamit határidőre beadni, akkor a hivatalban nyugtatják az ügyfelet, hogy „sebaj, majd holnap!”. Dalmáciában ugyanis a stressz ismeretlen fogalom. Közben a városi látképre irányítja figyelmünket, hogy nézzük csak meg az égszínkék eget, a tengert, a pálmafákat, a hajókat. És ebben a pillanatban megértem, amiről mesél. Ez a hely valóban a béke és a nyugalom birodalma.

Esküvőszervezés és kétlaki élet

Szendi a felsoroltak mellett szertartásvezetői képesítéssel is rendelkezik, tengerparti esküvőket szervez Nautical Wedding nevet viselő szolgáltatásával. A legszebb és legkülönlegesebb helyeket kínálja a pároknak, akik ebben a csodálatos tengerparti miliőben fogadnának egymásnak örök hűséget. Közben párjával, a kopácsi származású Baka Bélával úgy döntöttek, hogy kisfiukat a kopácsi tagozati iskolába íratják be, hiszen a tengermelléken nincs lehetőség magyar iskolába járni, és mivel a kisfiú a horvát nyelvet – dalmát dialektusban – tökéletesen beszéli, így szerették volna, ha az általános iskolát magyar nyelven végzi el. A hat és fél éves Bornán már most látszik a szülőktől örökölt habitus, a nyitottság, a közvetlenség. A kopácsi Family Campingben is előfordult már, hogy mindenkit megelőzve a kisfiú fogadta a vendégeket, aki aktív és nyitott hozzáállásával azonnal levesz mindenkit a lábáról. Ebből is látszik, hogy a vér nem válik vízzé, és a kő is marad…

Lendület, kedvesség és szorgalom egy kis felvidéki-dalmát-baranyai ízvilággal fűszerezve. Ez jár a csomagban annak, aki Szendihez fordul egy érdekfeszítő idegenvezetésért, szállásért vagy egy hangulatos tengerparti esküvőért.