A körülményekhez képest elégedettek a kistermelők a piaci forgalommal

139

Korlátozott feltételek mellett üzemelnek a piacok is, a lehetőség sokat jelent kistermelőinknek. A forgalom ugyan még nem olyan nagy, mint tavaly ilyenkor, de jobb, mint amikor otthonról voltak kénytelenek árusítani terményeiket.

A március 22-én, a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott határozat értelmében bezárták az összes termelői piacot Horvátországban. Szerencsére ez az állapot nem tartott sokáig, a piacokat hamarosan újranyitották – Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk is felszólalt az ügyben –, amelyek ettől kezdve a járványügyi szabályokhoz igazodva működhettek tovább.

Egyszerre meghatározott számú vásárló tartózkodhat a piac területén, belépéskor kötelező a fertőtlenítés, az eladók pedig kesztyűben és maszkban látják el feladatukat. A stand is kevesebb a piacokon, hogy a vásárlók számára a távolságtartáshoz szükséges mozgásteret biztosítani lehessen.

A vevő kevesebb ugyan, mint például tavaly ilyenkor, viszont elégedettebbek lehetnek az őstermelők, mint amikor piac híján házhoz szállítás útján kellett pénzzé tenniük terményeiket.

– Én a normális viszonyokhoz képest annyi változást tapasztalok, hogy gumikesztyűben és védőmaszkban kell dolgoznunk, de a forgalomra nem lehet panaszom. Minden alkalommal eladok mindent, amit aznap arra szántam – nyilatkozta lapunknak Hodovány Valentina.

Beszélgetésünkkor épp a fűszerpaprikát ültette, a pélmonostori piacra a szerdai és szombati napokon jár. Jelenleg zöldséget, sárgarépát, újkrumplit, uborkát, epret, káposztát árusít, s lassan következik a többi termény is a sorban: a zöldborsó, a fólia alatt termett paradicsom és a paprika.

Cickai Csaba úgy látja, az eszéki piacon egyelőre kevesebb a vásárló, mint tavaly ilyenkor, de ő sem elégedetlen a forgalommal.

– Ezen a hétvégén is voltak még olyanok, főleg idősebbek, akik először mozdultak ki otthonról. A forgalmon javított kicsit a városi tömegközlekedés beindulása is, így a helyzet már sokkal jobb, mint például amikor otthonról árultunk rendelésre, és házhoz szállítást kellett vállalnunk. Köszönettel tartozunk parlamenti képviselőnknek, hogy felemelte a szavát a piacok újranyitása érdekében – nyilatkozta lapunknak Cickai Csaba, hozzátéve, így már nem kell félniük a kistermelőknek, hogy kárba vész az idei munkájuk.