A környékbeli magyarok is részt vettek a lipiki fesztiválon

38

Pakráci, daruvári és dežanovaci magyar egyesületek is részt vettek a lipiki városnapok keretében szervezett ajvárfesztiválon és halfőzőversenyen.

Szeptember 2. és október 8. között rendezték a lipiki városnapokat, melynek keretében számos programra, koncertre, kulturális és sporteseményekre került sor. A programsorozat részét képezte az ajvárfesztivál és a halfőzőverseny is, melyen ottani magyar egyesületek, a Pakráci Magyarok Egyesülete és a Daruvári Magyarok Közössége is részt vettek.

Fa Josip, a Pakráci Magyarok Egyesületének vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, nagyon örülnek, hogy részt vehettek a rendezvényen. Szokásaikhoz híven a magyar gasztronómiát népszerűsítették, kürtőskalácsot és lángost sütöttek helyben, a résztvevők örömére. 

A két egyesület csapata a halfőzőversenyen is sikeresen teljesített, negyedik lett a 73 csapat közül. A halpaprikásfőző-versenyre a Dežanovaci Magyarok Közössége is benevezett csapatával.

A három szervezet részvételével gazdagította a fesztivál kulturális felhozatalát a kölcsönös együttműködés jegyében. 

Október 7-én pedig Ploštine településen tartották az Ősz a vidékünkön (Jesen u našem kraju) nevet viselő, hagyományőrző rendezvényt, ahol érdekes őszi szokást is prezentáltak, és az eseményre idén is meghívták a Pakráci Magyarok Közösségét, amelynek a tagjai a hagyományos magyar lángos készítését mutatták be és kínálták is az odalátogatóknak.

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.