A kormány a krízis ellenére is támogatja a kisebbségeket

0
63
Aleksandar Tolnauer

A zágrábi Kisebbségi Tanács (KT) internetes oldalán nemrég egy terjedelmes interjú volt olvasható Aleksandar Tolnauerrel, a testület elnökével. Az interjú a horvátországi magyarság számára is fontos információt tartalmazott. Ezekből szemezgettünk.

– A 2020-as év sok megpróbáltatást hozott a világ teljes lakosságának, köztük a horvátországi kisebbségeknek is. Szerencsére az országban élő nemzeti közösségek alkalmazkodni tudtak a helyzethez, és noha kisebb intenzitással, de dolgozni tudtak kultúrájuk és tradícióik megőrzésén. A Kisebbségi Tanács feladata, hogy ehhez forrást biztosítson minden olyan pályázónak, aki tenni szeretne a kisebbségi kultúra megőrzéséért és megfelel az általunk előírt szigorú követelményeknek – mondta az interjúban Aleksandar Tolnauer.

A 2020-as évben a Tanács a különböző kisebbségi egyesületeknek és intézményeknek összesen 42 995 000 kúnát hagyott jóvá, ami 21%-kal több, mint az előző években. Ez a növekedés példa nélküli, jegyezte meg Aleksandar Tolnauer, hangsúlyozva, hogy ez ékes bizonyítéka annak, hogy az előző és a mostani kormány is egyaránt partneri viszonyt ápolt és ápol a kisebbségekkel. A Tanács elnöke hozzátette, az még nagyobb siker, hogy ezen vészterhes időszak költségvetés-módosításai sem befolyásolták a támogatások mértékét, ami azt is bizonyítja, hogy a kormány „nagy megértéssel viszonyul a nemzeti kisebbségekhez”. Utóbbinak újabb bizonyítéka az is, hogy az Andrej Plenković által vezetett kormány még szeptemberben tett javaslatot egy 2020-2024 közti kisebbségi operatív program elfogadására. A program kidolgozására a kisebbségeket kérték fel, hiszen ezen közösségek a benne foglaltak alapján részesülnek majd támogatásban a jövőben. Természetesen itt nem csak anyagi támogatásról van szó, hiszen az operatív tervnek a kétnyelvűséggel, a kulturális autonómiával és az érdekérvényesítéssel kapcsolatos intézkedési megoldásokat is tartalmaznia kell.

- Reklám -

Fontos lesz a népszámlálás

A nemzeti kisebbségek egy nagyon fontos esemény előtt állnak: jövő tavasszal népszámlálást tartanak az országban. Aleksandar Tolnauer e téma kapcsán is kifejtette a véleményét az interjúban. Szerinte a legfontosabb az, hogy a népszámlálás transzparens módon bonyolódjon le, és ne legyenek visszaélések. El kell kerülni továbbá, hogy ezen esemény esetlegesen etnikai feszültségeket generáljon, hiszen abból senki sem profitál. Tolnauer szerint a népszámlálás egy esély arra, hogy a nemzeti közösségek megerősítsék a társadalomban elfoglalt pozícióikat. A Kisebbségi Tanács elnöke a népszámlálás kapcsán arról is beszélt, fontos az is, hogy az önkormányzatok mellett működő kisebbségi tanácsok folyamatosan kövessék a fejleményeket, és időben reagáljanak az őket érintő esetleges változásokra. Az interjú zárásaként a Tanács elnöke azt mondta, minden bizonnyal nehezebb év elé nézünk, de úgy látja, hogy van okunk az optimizmusra, ám korai lenne következtetéseket levonni.