A kopácsi labdarúgás kerek évfordulója

0
155

Jubileumra készülnek a kopácsi focisták, hiszen 100 évvel ezelőtt alapították meg a Halász Labdarúgó-egyesületet. Egy évvel ezelőtt fiatalok vették át a vezetőségi feladatokat, akik friss lendülettel, elszántsággal vágtak neki a helyi sportélet megújításának, és az évforduló kapcsán is nagyszabású terveket szőnek.

Az egykori halászfalu első futballcsapata a két világháború között a Dunav nevet viselte, majd az ötvenes évek végén Halász (Ribar) néven szerveződött újjá. A csapat öltözőjét a 70-es, 80-as években építették, addig a régi kocsma épületét használták erre a célra. Érdekesség, hogy a kopácsiaknak a 70-es években egy évig női focicsapatai is voltak, és a hölgyek egyik mérkőzését olyan mértékű érdeklődés övezte, hogy a bevételből fel tudták újítani a sportegyesület öltözőjét. Mivel azonban a focizó asszonyokat férjeik nem sokáig tudták nélkülözni, így egy év után felhagytak vele.

A kopácsi futballklubnak „saját” rendezvénye is volt. Régen ugyanis minden bált más egyesület szervezett a faluban: a tűzoltóké volt a maszkabál, az ifjúsági szervezet rendezte az arató-, a labdarúgók pedig a szüreti bálokat.

Fiatalítás a klub vezetésében

Tavaly nyáron a focirajongók soraiból verbuválódott a klub jelenlegi vezetősége. A Green Boys fantázianevet viselő szurkolótábor tagjai büszkén vették át elődeiktől a szeretett sportág kopácsi egyesületének vezetését.

Molnár Domagoj

– Megtiszteltetés számunkra, hogy egy ilyen nagy múltú egyesületben folytathatjuk a munkát. Az eddigi hagyományok mentén szeretnénk felújítani a klub székhelyét, a pályát, és természetesen az eredmények tekintetében is fejlődni. Büszkék vagyunk arra, hogy tavaly a szenior csapatunk első lett a Baranyai Ligában. Hosszú távú tervünk pedig, hogy stabil helyet szerezzünk magunknak a megyei másodosztályban – mondta el lapunknak Molnár Domagoj, a Halász Labdarúgó-egyesület elnöke.

A jelenlegi egyesületi vezetés tagjai, az edzőjük és a játékosok is többnyire helyiek. Az elmúlt egy évben pedig igencsak aktívak voltak, hiszen a pálya körüli kerítés egyik oldalát már megcsinálták, reflektorokat szereltek fel, valamint kialakítás alatt vannak a vizesblokkok is. Sok munka vár még rájuk, de nagyon elszántak, hiszen fő céljuk a focikultúra népszerűsítése, a lakosság minél erőteljesebb bevonása a közösségi programokba. Legutóbb például a HMDK kopácsi alapszervezetének hagyományőrző csoportjával karöltve nagysikerű farsangi rendezvényt hoztak tető alá.

Többnapos évfordulós ünnepséget terveznek

Molnár Péter

100 évnyi fennállás minden egyesület életében komoly eredménynek számít, ennek pedig a kopácsi fiúk is meg szeretnék adni a módját.

– Tervben van egy emlékkönyv kiadása a klub múltjáról, valamint júniusban, ha a körülmények is lehetővé teszik, egy többnapos rendezvénysorozattal ünnepelnénk meg a jubileumot. Ehhez a régióból is hívtunk focicsapatokat, barátságos mérkőzéseket játszanánk. Fontos számunkra a kapcsolatépítés, ezen a területen is szeretnénk fejlődni – tudtuk meg Molnár Pétertől, a klub elnökségi tagjától.

A fiatalok örülnek annak, hogy már most sok helybéli támogatását és segítségét élvezik, legyen szó szervezési feladatokról vagy társadalmi  munkáról. Az emberi tényező tehát adott ahhoz, hogy a kopácsi labdarúgósport belevágjon fennállásának a második évszázadába.