A kiskőszegi Kristály, az egészséges szódavíz

721

Ginder Ferenc kiskőszegi (batinai) vállalkozó pár éve kezdett el szódagyártással is foglalkozni, azóta sikerült támogatással egy üzemet is felújítania, és már több mint 400 helyre szállítja a frissítő italt.

Vörösmarty Mihály Fóti dal című verse a következőképpen kezdődik:

„Fölfelé megy borban a gyöngy;
Jól teszi.
Tőle senki e jogát el
Nem veszi.“

Nem véletlen, hogy a szódavíz egyik meghatározása nem más, mint fröccsadalék. Magyarországon a szódavíz 2013-ban hungari-kumként még a Magyar Értéktárba is bekerült. Jedlik Ányos nevéhez kötik a terméket, de nem ő volt a gyöngyöző víz felfedezője. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum szerint Joseph Priestley volt az első, aki a szén-dioxidot vízzel elegyítette 1767-ben. Jedlik Ányos tette azonban lehetővé az ital olcsó, nagyüzemi előállítását, megoldva a felmerülő problémákat, többek között a gáz minél jobb elnyeletését. A szódavíz pedig azóta is az egyik legkedveltebb szomjoltó ital, Magyarországon töretlen népszerűséggel, míg nálunk kevéssé ismert. Ezt a trendet hivatott megváltoztatni a kiskőszegi Kristály szódavíz (Kristal soda voda).

Szóda, a szén-dioxiddal dúsított, egészséges szomjoltó

Ginder Ferenc vállalkozó gyerekkori emlékként is őrzi a szódásüveget, amely a ’90-es évek előtt szinte minden család asztalán ott volt. A retrónak tartott termék azonban lassan kikopott a mindennapokból.

– Magyarországon ez egy sokkal népszerűbb, a mindennapokban használt termék. Az egyik kollégám foglalkozott itt, Horvátországban szóda gyártásával, ez ösztönzött arra, hogy én is belevágjak. Elhatároztam, hogy ebből egy új, modern, 2020-as terméket fogok készíteni. Sokan keverik a fogalmakat, ezért érdemes tisztázni, hogy az ásványvíz és a szódavíz két különböző dolog. A szódavíz lényege, hogy az alapja sima, többszörösen tisztított kútvíz, ezt megfelelő hőmérsékleten szén-dioxiddal kell dúsítani, így egy enyhén lúgos terméket kapunk (pH-értéke 7,6-8). Ez tehát egy íz-, illat- és színezékmentes, egészséges ital, visszaváltható üvegben – mesélt Ferenc magáról a termékről.

Két üzemük van, a vörösmarti egy kisebb alapterületű, ahol egy régi géppel dolgoznak. Az új gépet 2020-ban tudták beszerezni az Economica Hungarica Alapítvány pályázatán elnyert támogatásnak köszönhetően, a felszerelést most tovább bővítették mosóval, tárolóval, címkézővel, fülezővel.

A kiskőszegi gyár felújítását is a magyar kormány támogatta

A szódagyár és az ahhoz tartozó irodaház felújítására és az új gépek megvásárlására Ferenc a HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiája alapján, a magyar kormány jóvoltából az Economica Hungarica Alapítványnál kiírt pályázaton nyert el támogatást. Így Ginder Ferenc projektjének a megvalósulását a magyar állam cca. 120 000 euróval segítette.

– Nagy segítséget jelentett ez a támogatás, hiszen a gépeket és az épület felújítását fedeztük belőle, ez volt a projekt befejező fázisa, amit nem tudtunk volna másképpen megvalósítani. Körülbelül 400 helyre szállítjuk a szódát jelenleg is, de igyekszünk a terméket minél jobban bevezetni a piacon. Jelenleg hat alkalmazottal dolgozunk, de a kapacitást tekintve még 8 embert „elbírna“ az üzem. Sajnos az a tapasztalatom, hogy a legnagyobb gondot a munkaerőhiány jelenti. A kétkezi, valamint gyári munkákra nagyon nehéz dolgozót találni, ez általános jelenség, ami véleményem szerint egyre határozottabb trend lesz – fejtette ki Ferenc.

A szódagyárban új, innovatív termékkel is bővítik a palettát, másfél literes PET-palackokat is megtöltenek szódavízzel, ami enyhébben, lágyabban szénsavas. Ez most próbatermék, és a félliteres kiszerelése is tervben van. A Horvátország egyik csücskétől a másikig vezető 900 kilométeres távon könnyebben szállítható, mint a visszaváltható üveg, tehát polcra helyezhető. A tervben lévő, visszaváltható üvegtermékkel pedig majd a vendéglátóipart szándékoznak kiszolgálni.

A magyar állami támogatásnak is köszönhetően a Darázsi járás a nagybodolyai sajtüzem mellett egy kiskőszegi szódavízgyártó üzemmel is gazdagabb lett.