A katari úszó-világbajnokság eszéki (magyar) bírója

181

Giber János eszéki úszóedzővel hét éve készítettünk interjút, amikor a Katari Emírségbe kapott munkaajánlatot, amelyet el is vállalt. Azóta él kint családjával Dohában. Ezúttal ottani életükről, úszásoktatói és edzői munkájáról mesélt lapunknak, valamint megosztotta velünk élményeit az úszó-világkupáról is, amelyen bíróként szerepelt.

Giber János gyerekkora óta foglalkozik sporttal. Ehhez kötődnek felsőfokú tanulmányai is, edzői oklevelet szerzett a szabadidős sport szakirányon. A sportúszással egyetemi évei alatt ismerkedett meg komolyabban. Tanulmányai elvégzése után az eszéki Žito úszóklubnál helyezkedett el főedzőként. Kiváló úszókkal volt szerencséje foglalkozni, akik évről évre magasabb szintre jutottak, eredményes sportolókká váltak országosan.

2012-ben a Perzsa-öbölben található Katarból kapott visszautasíthatatlan munkaajánlatot, segédedzőnek kérték fel az ottani úszóklubba.

Távol és mégis közel

Kiköltöztek Dohába barátnőjével, Dariával, akivel azóta összeházasodtak és van egy kisfiuk, Tamás.

– Vonzott bennünket az ismeretlen kultúrába, más életmódba való betekintés lehetősége. Utólag bebizonyosodott, jól döntöttünk a kiköltözéssel, Katar nagyszerű ország, ahol az első naptól fogva jól érezzük magunkat, sikerült beilleszkednünk – nyilatkozta lapunknak János.

Katar kis ország, 2,7 millió lakossal, többségük külföldről érkezett munkavállaló, akárcsak ők. Az ország rohamos fejlődését saját szemükkel tapasztalják. Néhány éves ott-tartózkodásuk óta szemtanúi voltak a metró megépülésének, új repülőtér, sportcsarnok, múzeum, iskola, lakótelep, úthálózat jött létre.

– Katar éghajlata tökéletesen megfelel nekünk, télen 20 fok körüli a hőmérséklet, nyáron a 45 fokot is eléri, nekünk pedig nincs kifogásunk a meleg ellen – állítja János, hozzátéve, azért a havat néha-néha hiányolják. És az is előfordul, hogy honvágyuk van.

– A világ egyetlen pontja sem helyettesíti számunkra a szülőföldünket. Ezért van az, hogy évente háromszor is hazautazunk, és a családunk is ellátogat hozzánk, amilyen gyakran csak teheti. Számunkra a család az első, különösen Tamás fiam miatt érzem ezt, akinek már Katar jelenti az első számú otthont, de fontosnak tartom, hogy ismerje a nagyszülőket, a gyökereit, a magyar és horvát nyelvet is – hangsúlyozta János. 

Megjegyezte, szerencsére ma már a távolság nem jelent gondot, hisz napi szinten vannak közvetlen, négy és fél órás repülőjáratok Katarba Zágrábból, Belgrádból, Budapestről.

Oktat, edz és bíráskodik

Katarban egy nemzetközi iskolában dolgozik úszóoktatóként, valamint testnevelés és egészségkultúra oktatóként. Itt a legkisebbeket tanítja az úszás alapjaira, de a versenyúszók edzésével sem hagyott fel. Ezt a tevékenységet egy magániskolában folytatja mellékállásban. 

– Szerencsém volt edzeni fiatal úszókat, akik szorgalmas munkával jó helyezésekhez jutottak lakhelyük, például Egyiptom, Dél-Afrika, Szíria stb. országos bajnokságain. Néhányan úsztak a dohai világkupákon is, eredményük nagy elégedettséggel tölt el – mondta János.

Miután 2013-ban elvégezte a FINA úszóbíróképzését, a katari úszószövetség többször is időmérő és fordulómérő bíróként alkalmazta a dohai világkupákon.

– Hatalmas élmény volt számomra, hogy ilyen szintű bajnokságokon vehettem részt, sok tapasztalatot szereztem és rendkívül sokat tanultam bírókollégáimtól – tudtuk meg az úszóbírótól.

Élsportolók között…

Felejthetetlen volt számára az is, hogy élsportolók között lehetett, nézhette felkészülésüket, „rituáléikat” a versenyek előtt. Sok úszóval találkozott, de – mint mondta – nem az a fajta, aki egy szelfi kedvéért megzavarná őket a felkészülésben.

– A verseny utolsó napján, amikor már minden befejeződött, kértem Hosszú Katinkától egy autogramot a fiamnak, s volt szerencsém beszélgetni is vele, akárcsak Jakabos Zsuzsannával. Meglepődtek rajta, hogy a bírók közül valaki beszél magyarul – mesélte élményeit.

Találkozott Nikola Obrovac hazai rekorder mellúszóval is, akit személyesen ismer itthoni munkája révén, vele versenyeztek eszéki tanítványai, s – mint mondta – Obrovac már akkor kitűnt tehetségével, elhivatottságával.

Itthon töltik a karácsonyt

Ami a jövőbeli terveket illeti, János elmondta, lehetséges, hogy dolgozhat majd az elkövetkező úszó-világkupákon Dohában, és – mivel nagy futballszurkoló is – bízik benne, hogy Katarban rendezik a 2022-es labdarúgó-világbajnokságot, és élőben szurkolhat majd a honfitársaknak.

Kérdésemre, hogy mikor látogatnak haza legközelebb, azt felelte, természetesen karácsonyra, mert ezt az ünnepet csak egy helyen hajlandók tartani, otthon, a családdal és a barátokkal.