A Kárpát-medencei turisztikai hálózat kórógyi koordinátora

0
233

Honismereti programot indított a Hazajáró Egylet a Duna Televízió honismereti műsora nyomán, melynek célja a Kárpát-medence természeti és kulturális értékeinek, történelmi emlékeinek megismertetése, a határon túli magyarokkal a testvéri, a kulturális és a gazdasági kapcsolatok erősítése. A program drávaszögi és szerémségi „ispánjának“ a kórógyi Dezső Krisztinát választották meg.

Bizonyára sokan nézik a Duna TV Hazajáró című honismereti és turisztikai műsorát, amelynek stábja hétről hétre nekiindul, hogy keresztül-kasul bebarangolja a Kárpát-medence varázslatos tájait, hogy  megismerje természeti és kulturális értékeit, történelmi emlékeit és az ott élő emberek mindennapjait.

A honismereti és turisztikai műsor rajongóinak kezdeményezésével 2015-ben Hazajáró Honismereti és Turista Egylet alakult, amely egy évvel ezelőtt Kárpát-medencei honismereti programot indított. A program fő célja a történelmi Magyarország tájainak, természeti és kulturális értékeinek, történelmi emlékeinek megismertetése, utazások szervezése, a határon túli magyarokkal a testvéri, a kulturális és a gazdasági kapcsolatok erősítése.

Dezső Krisztina

Az egylet minden régióban önkéntes felelőst, úgynevezett ispánt nevezett ki, aki az egyletet képviseli, emellett felel a turizmus és honismeret fejlesztéséért.

A kórógyi Dezső Krisztina néhány évvel ezelőtt segített a Hazajáró műsor stábjának egy szerémségi forgatás megszervezésében. Az egylet ezért őt kérte fel, legyen az ispánja a Szerémség és Drávaszög régióknak. Krisztina vállalta a feladatot, s részt vett az egylet első összejövetelein is, melyeken lefektették a rendszer alapjait.

– Minden régiónak megvan az egyedisége, ami vonzóvá teszi. Régiónk turizmusa nem hasonlítható Erdélyhez vagy a Felvidékhez, fejlesztésre szorul, s ebben áll a szerepem. A tájegységünk ispánjaként feladatom, hogy koordináljam, építsem a hálózat ezen részét – mondta Krisztina.

Régiónk természeti és kulturális értékei is felkerülnek a hálózat térképére

A Kórógy Vára Turizmus nevű Facebook-oldala is arra szolgál, hogy rajta keresztül hirdesse Szlavónia és a Drávaszög természeti és kulturális értékeit. Ide sorolhatók a templomok, néprajzi múzeumok, vidékünk éttermei és borászatai, a – 20. századhoz és korábbi múltunkhoz kötődő – történelmi emlékeink, iskoláink, és magyar családi vállalkozások is.

A célok megvalósítása érdekében olyan helyi civil szervezetekkel, intézményekkel, iskolákkal, turisztikai egységekkel szeretné felvenni a kapcsolatot, akik kellő ismeretekkel rendelkeznek a különböző történelmi emlékhelyekről, természeti látnivalókról. A vendégfogadók esetében egy klubkártyás rendszer kiépítése is cél.

A Hazajáró Honismereti és Turista Egylet internetes oldalán is megtalálhatók az ún. Hazajáró Pontok, vagyis a Kárpát-medence térképén be vannak jelölve a régiók idegenforgalmi kínálatait tartalmazó létesítmények, helyek az elérhetőségekkel együtt, melyekre rákattintva mindenki gyorsan informálódhat és megtervezheti saját útvonalát, állomásait.

Egyik projektje egy honismereti túraútvonal kiépítése régiónkban

Krisztina elmondta, egy Hazajáró túraútvonal kiépítésén is dolgozik a drávaszögi-szerémségi részen.

– A túraútvonalat kb. tizenöt-harminc kilométeresre tervezem, mindenképpen érinti Kórógy várát, inkább honismereti jellegű lesz, mint teljesítménytúra, s egy egész napot fog igénybe venni – mondta Krisztina.

A turisztikai hálózat kórógyi képviselője szeretné felhívni a figyelmet, ha valaki szeretne „Hazajáró Pont” lenni, azaz idegenforgalmi kínálatával szerepelni a térképen, illetve ha van olyan vállalkozó szellemű érdeklődő, aki számára fontosak magyarságunk értékei, érdekli a turizmus és úgy érzi, hozzájárulhatna ötleteivel, tevékenységével az egylet munkájához, az keresse őt (telefon: 091-8847-548; e-mail cím: gorfi80@hotmail.com), szívesen veszi be a csapatba, hogy együtt építsék a hálózatot, ezzel járulva hozzá régiónk idegenforgalmi fejlődéséhez.