A járvány óta először találkoztak spliti egyesületünk tagjai

0
20

A HMDK Split-dalmát megyei egyesülete nemrég tartotta a koronajárvány utáni első összejövetelét, amelyen megbeszélték az előttük álló időszakra vonatkozó terveiket.

A HMDK Split-dalmát megyei egyesületét főként az idősebb korosztály alkotja, tagjai szigorúan betartották a járványügyi korlátozásokat az év első felében.

– Első összejövetelünkre sem hívtunk túl sok embert, hiszen most az egészség az első. Mi, akik részt vettünk az eseményen, megbeszéltük az előttünk álló időszakra vonatkozó terveinket. Az első rendezvényünk a Szent István-napi ünnepély lesz. Megkezdjük heti összejöveteleinket is, vasárnaponként tartunk klubnapot – nyilatkozta lapunknak Tripolszki Anikó, az egyesület vezetője.

A járvány időszakára visszatekintve elmondta, számos programjuk, szereplésük maradt el, így például idén nem énekelt kórusuk a brači képkiállításon, valamint a spliti város napi műsor is meghiúsult.

Szomorú hír, hogy az egyesületnek három idős tagja is elhunyt az elmúlt hónapokban, tőlük nem tudtak a szokásos módon elbúcsúzni. Most, hogy helyreállt a rend, az egyesület tagjai megbeszélték, hogy egy közös temetőlátogatás alkalmával egy-egy csokor virággal és magyar szóval vesznek búcsút elhunyt tagjaiktól.

A HMDK Split-dalmát megyei alapszervezete a helyi magyar közösség nyelvi és kulturális identitásának a fennmaradásáért dolgozik 26 éve. Megalakulása óta támogatásban részesíti a város és a megye is. Az anyagiak mellett székhelyet is biztosítottak a magyar szervezet számára, ahol hetente tartják összejöveteleiket. Nemzeti ünnepeink alkalmából megemlékezéseket tartanak, és évente ismétlődő rendezvényeik is vannak.