A huszonegyedik magyar bál Gradinán

290
06-ujgrac--4

A HMDK Verőce-Dráva menti egyesülete november 14-én, szombaton 21. alkalommal rendezett kisebbségi néptánc- és kórusszemlével egybekötött magyar bált Gradinán.

A HMDK Verőce-Dráva menti megyei egyesületének tagjai számos rendezvényt hoznak tető alá évente. Legfontosabb rendezvényük a kisebbségi néptánc- és kórusszemlével egybekötött magyar bál, melyet idén huszonegyedik alkalommal szerveztek meg.
A rendezvényen a házigazdák mellett felléptek az Újbezdán Kultúregyesület Szivárvány Népdalköre a Kubikos zenekar kíséretével, a Nagypiszanicai Magyarok Közösségének kórusa, valamint a Češka beseda zenekara és kórusa, illetve a szerb közösség képviselői.
Az újgráci magyar bált 2006-ig a falu kultúrotthonában tartották a Szentháromság ünnepén. Mivel a kultúrotthon épületének állaga leromlott, 2007-ben Gradinára helyezték át a rendezvényt.
A HMDK Verőce-Dráva menti megyei egyesülete több mint száz tagot számlál, ennek körülbelül a fele vesz részt aktívan a közösségépítő tevékenységekben. A kultúregyesületen belül négy csoport – gyermek táncegyüttes, sportszekció, ének- és zenekar – működik.
A két évtized alatt mindvégig arra törekedtek, hogy a magyar hagyományok, a magyar kultúra a tömbmagyarságtól távol eső kis közösségben megmaradjon.

 

{fcomments}