A horvátországi magyarságnak idén még több pénz jutott

0
82

Múlt csütörtökön tartotta meg a sorrendben 84. ülését a zágrábi Kisebbségi Tanács (KT). A tanácskozás egyik napirendi pontja a tavalyi támogatások felhasználásáról szóló beszámoló elfogadása volt, valamint az idei állami költségvetésben jóváhagyott összeg elosztása a nemzeti kisebbségi egyesületek programjai között. Idén is jelentősen növekedett a horvátországi magyarság támogatása, a 2016-oshoz képest több mint 700 ezer kúnával több, vagyis 4.148.000 kúna áll most a magyar szervezetek rendelkezésére.

A nemzeti kisebbségi szervezeteknek idén az állami költségvetésből összesen 36.005.157 kúna, vagyis 2.620.175 kúná-val több jut, mint 2018-ban. 

A magyar az egyetlen kisebbség, amelynek 2017-ben és 2018-ban is emelkedett a támogatása, idén pedig nemcsak megközelítettük, hanem át is léptük a „lélektani” 4 millió kúnás határt: 2019-ben 4.148.000 kúnából valósíthatják meg a magyar egyesületek a benyújtott programjaikat.

Jankovics Róbert magyar kisebbségi képviselő, a KT tagja elmondta, mandátumának a kezdete óta azért lobbizik, hogy a magyar kisebbségnek szánt támogatás emelkedjen, valamint hogy minél több magyar szervezet, kultúregyesület és intézmény részesüljön támogatásban.

– Ismét sikerült egy jelentős emelést elérni a támogatások terén. Tavaly több száz színvonalas hagyományőrző rendezvényt, projektet valósítottak meg szervezeteink, ez a tevékenység idén folytatódik. Arra kérek minden egyesületvezetőt, hogy továbbra is célirányosan költsék az állami költségvetésből utalt támogatást, mert a pénzügyi ellenőrzések a jövőben is ugyanolyan  szigorúak lesznek,  mint eddig  – szögezte le Jankovics Róbert.