A honfoglalás kori hagyományok szerint élnek

0
348
riport1

A (H)ős Magyarok Alapítvány részt vett a hétvégi csúzai, Királyok napja elnevezésű rendezvényen, ahol bemutatták a honfoglalás kori ősmagyar hagyományokat. Az alapítvány tagjai számára azonban ez nemcsak szerepjáték, hanem a hétköznapokban is ezt az életformát gyakorolják.

A (H)ős Magyarok Alapítvány 2005 januárjában alakult azzal a céllal, hogy bemutassák a honfoglalás korában élt őseink életét és szokásait az érdeklődőknek, főleg fiatalokból álló közösségeknek. Nagyon fontosnak tartják, hogy ápolják eleink szokásait, építészetét, hitét, jelképeit, és átörökítsék azt a jövő nemzedékeinek. Legfőbb célkitűzésük, hogy az alapítvány területén, Annavölgyben egy ősmagyar falut építsenek. 

Búcsút intve a modern világnak
Hack Tibor évekkel ezelőtt kezdte azt érezni, hogy valami hiányzik az életéből. Pedig volt jó munkája, szerető családja, barátai. Az íjászat már gyerekkora óta része volt életének, de miután eljutott egy komoly szintre, már az sem jelentett számára kihívást. Ezért felmerült benne egy alapítvány létrehozásának a gondolata, illetve ennél egy kicsivel több: a régi magyar hagyományok nagyon közel álltak a szívéhez, érdekelte őseink életvitele, így elhatározta, hogy a jövőben ő is úgy fog élni. Környezete kezdeti kétségei ellenére ma már családjával együtt a másfél hektáros Annavölgyben él, ősi magyar életvitel szerint: hagyományos viseletben járnak, tisztelik a természetet, jurtákban laknak, állatokat tartanak, íjászkodnak, és amikor csak tehetik, cserekereskedelem útján jutnak hozzá azokhoz a dolgokhoz, amelyekre szükségük van. Céljuk nem más, mint felkutatni a teljes ősmagyar kultúrát, kapcsolatokat teremteni, a tudást pedig átadni mindazoknak, akik szeretnének a birtokában lenni. Éppen ezért élő történelemórákat tartanak iskolásoknak, de szívesen tanítanak íjászatot, rovásírást, lovaglást is bárkinek.

A teljes életvitel
Thuba vezér, amely nevet Tibor a tanítványaitól kapta, a törzs vezetője. A törzs családjai is egyfajta hierarchia szerint működnek. Mindenkinek megvan a saját feladata, amelyet el kell végeznie. A lényeg az anyagias világ mellőzése, amelynek egyik módja a cserekereskedelem. Emellett mindent, ami módjukban áll, maguk készítenek el, növénytermesztéssel, állattartással foglalkoznak, magas szinten készítenek kézműves termékeket, íjakat, tegezeket, valamint a viseleteiket is. Nagyon fontos számukra a természettel való harmonikus együttélés, egymás feltétlen tisztelete. Sok munkával és önkéntes segítőkkel megtisztítottak egy területet, egy kisebb faházat és néhány gazdasági épületet emeltek. A további fejlesztés azonban anyagiak függvénye. A pénzt, amit a termékeik, szolgáltatásaik ellenében kapnak, visszaforgatják lakhelyük fejlesztésébe. Thuba vezér beszélgetésünkkor elmondta, nagyon örül annak, hogy egyre több fiatalt érdekelnek ezek a hagyományok, és sokan járnak hozzájuk tanulni, szórakozni, beszélgetni.

A törzs egy napja
Az élet az Annavölgyben szinte már idillikus. A napfelkelte jelzi számukra a nap kezdetét, ilyenkor mindenki elkezdi tenni a dolgát: megetetik az állatokat, gondot viselnek a gyerekekre stb. Közösen reggeliznek, majd pedig a jurtákon, az építményeken dolgoznak. Amikor elfáradnak, jön a kikapcsolódás: lovagolnak, íjászkodnak, estefelé pedig a szellemi tevékenység következik. Körbeülik az asztalt, énekelnek, beszélgetnek. Az étkezést is szertartásként élik meg, ősi asztali áldást mondanak. Fontos, hogy minden egyensúlyban legyen – mivel egészségesen táplálkoznak, a betegségek is elkerülik őket. A gyerekeket is a tiszteletre, a hagyományápolásra nevelik. Céljuk, hogy törzsi telepük faluvá nője ki magát. Éppen ezért szívesen látnak mindenkit, aki csatlakozni szeretne hozzájuk, és a régi magyar hagyományok szerint szeretné élni az életét, a modern világtól távol, harmóniában a természettel és egymással.

 

riport4

riport5