A HMDK vezetősége az LMP küldöttségét fogadta

0
370
LMP2-copy

Kedden, január 27-én a HMDK vezetősége bellyei székházában fogadta az LMP (Lehet Más A Politika) magyar parlamenti párt kéttagú, bemutatkozó látogatásra érkezett küldöttségét.

A HMDK bellyei székházában Jakab Sándor és Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, illetve ügyvezető elnöke, valamint Szabó Attila, a HMDK Gazdakör elnöke fogadta az LMP küldöttségét: Ikotity István országgyűlési képviselőt és Falusi Norbertet, a párt elnökségi tagját.
Jakab Sándor, HMDK elnöke a tanácskozást követően hetilapunknak elmondta, a több órás baráti beszélgetés alkalmával áttekintették a kisebbségvédelem egészét, valamint egyes aktuális, nagyobb horderejű nemzetközi kérdéseket, mint amilyen például az EU és az Egyesült Államok között esetlegesen létrejövő szabadkereskedelmi egyezmény, valamint a terrorizmus és a bevándorlás ügyet. Ugyanis a fenti folyamatok ha közvetlenül nem is, de közvetve befolyást gyakorolhatnak jövőbeli mindennapjainkra. Egyetértettek abban, hogy az említett szabadkereskedelmi megállapodás kedvezőtlenül befolyásolná az európai közösség gazdasági életét, legfőképpen a nemrég csatlakozott és gyengébb gazdasági potenciállal rendelkező közép-kelet-európai, illetve kelet-európai EU-tagországokat. Különösen a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart érintené, miután az USA standardjai, előírásai „gyengébbek”, többet megengednek például a károsnak ítélt anyagok felhasználását illetően (hormonok, különféle vegyi anyagok), vagy például a GMO-termékek kérdését, amelyeknél az amerikai előírások szerint nem kell feltüntetni a GMO-tartalmat. Külön gondot jelenthetne, hogy a fejlettebb, erősebb iparral és technológiával rendelkező amerikai vállalatok nagy beruházások esetén perelhetik azt az államot, amelynek törvényei, előírásai miatt csökkenhet az adott beruházó cég profitja.
Az LMP ígéretet tett, hogy támogatja a horvátországi magyarság minden olyan törekvését, amely a közösség megmaradását szolgálja.
Az LMP-sek horvátországi látogatása Kárpát-medencei körútjuk része volt. Szándékaik szerint minden magyar szervezetnél bemutatkozó látogatást tesznek.
A HMDK-val való találkozás után a Magyar Egyesületek Szövetségét keresték fel.

 

{fcomments}