A HMDK-nak minden magyar közösség egyformán fontos

A magyar kormány nemzetpolitikai céljairól és programjairól tartott előadást Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a HMDK szórványkonferenciáján

478

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) többnapos szórványkonferenciát szervezett a múlt héten Omišban. A tanácskozáson a HMDK szórványban működő szervezeteinek képviselői, valamint az ernyőszervezet munkatársai vettek részt. A magyar kormány határon túl indított programjairól és nemzetpolitikai céljairól Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára tartott előadást, Jankovics Róbert, a zágrábi parlament magyar képviselője, a HMDK elnöke a szervezet elmúlt 25 évben kifejtett tevékenységét foglalta össze, valamint ismertette a jövőbeni terveket, célkitűzéseket is.

A tengermelléktől a Nyugat-Szlavóniáig terjedő „sávban” működő magyar szervezeteink vezetőinek és a HMDK-központ munkatársai részvételével zajló többnapos konferencia célja az volt, hogy az egyesületek megismerjék egymást, egymás munkáját, valamint tájékoztatást kapjanak a magyar kormány pályázati lehetőségeiről és a határon túl futó aktuális programokról.

Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, a HMDK elnöke előadásában a szervezet elmúlt 25 évéről, eredményeiről szólt, és ismertette a jövőbeli terveket, célkitűzéseket. Hangsúlyozta, hogy a HMDK-nak minden magyar közösség egyaránt fontos.

Jankovics Róbert

– A szórványban élő magyarság védőbástyái ezek a magyar szervezetek, tagjai csak komoly erőfeszítések árán tudják megőrizni magyarságukat. A HMDK különböző identitásőrző programokkal erősíti őket, valamint a tömbben működő egyesületekkel való kapcsolatukat is segíti. Szórványban a magyarság életének legfőbb területe a kulturális tevékenység, amelyekhez mi minden segítséget megadunk. Az elmúlt időszakban sikerült több Nyugat-Szlavóniában működő egyesületünk székhelyproblémáját is megoldani. Közbenjárásunknak köszönhetően teljesen megújult például a nagypiszanicai magyarok székháza, hamarosan a lipiki magyarság programjainak helyet adó épületet is felújítják. Szervezetünk tehát mindent megtesz azért, hogy ezek a szórványközösségek megmaradjanak – mondta lapunknak Jankovics Róbert.

Nemzetpolitikai célokról, programokról

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a magyar kormány határon túl indított programjairól és nemzetpolitikai céljairól tartott előadást.

Potápi Árpád János

Többek között beszélt a Szülőföldön magyarul, valamint a Kárpát-medencei óvoda- és iskolafejlesztési programról, továbbá a vállalkozásfejlesztési támogatásokról.

A Szülőföldön magyarul program keretében az utóbbi hét évben 38 milliárd forintnyi oktatási-nevelési támogatást nyújtott a magyar kormány mintegy 240 ezer külhoni magyar diáknak. A 38,65 milliárd forintnyi óvodafejlesztési támogatásból pedig 150 új óvoda és bölcsőde épül, valamint 410 intézmény újul meg Kárpát-medence-szerte – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette: Horvátországban eddig közel 240 millió forintot költöttek az oktatással kapcsolatos fejlesztésekre.

Rogošić-Radnics Zsuzsanna (Split), Rupčić Betty (Split), Prosszer-Horvatin Szanella (a HMDK titkára) és
Horvát-Medurić Erzsébet (Šibenik)

A szórványban élő magyar közösségek identitásának erősítését szolgálja a Kőrösi Csoma Sándor Program és a Petőfi-program – mutatott rá az államtitkár. Mint mondta: a program indulása óta 525 magyarországi és külhoni fiatal látogatott el a szórványban és a diaszpórában élő magyar közösségekbe, hogy segítsék azok munkáját. Jelezte, idén mindkét programban növelik az ösztöndíjasok létszámát. Horvátországban jelenleg két ösztöndíjas van, Daruváron és Vukováron, idén pedig a fiumei közösségbe is érkezik közösségszervező.

Viola Éva (Fiume), Jarža Elika (Dežanovac) és Tripolszki Anikó (Split)

– 2015 és 2017 között több mint 110 millió forinttal támogattuk a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma szakképzésfejlesztési tervének megvalósítását – mondta Potápi Árpád János, majd hozzáfűzte: a Kopácson létrehozott tangazdaságot idén további 30 millió forinttal segítik.

A vállalkozások támogatásával kapcsolatban elmondta, hogy ezen a téren is bővülés várható.

Berkes Zlata (Nagypiszanica), Sabo Snježana (Daruvár) és Fa Josip (Pakrác)

Minden magyar szórványközösséget képviseltek

Idén minden HMDK-hoz tartozó magyar szórványszervezet képviseltette magát. Először vett részt a szórványkonferencián a Dežanovaci Magyarok Közösségének elnöke, Jarža Elika és Furjan Antun a Grubišno Polje-i magyarok képviseletében.

Berkes Imre (Zágráb) és Szigeti István (Lipik)

A szervezetek vezetői is beszámoltak tevékenységükről, programjaikról, a problémáikat is megosztották, valamint mindannyian köszönetet mondtak a HMDK-nak, amelytől minden segítséget megkapnak céljaik megvalósításához. A tanácskozás arra is jó volt, hogy a szervezetek képviselői egymással is megoszthatták tapasztalatikat, ötleteiket.