A HMDK is képviseltette magát a potsdami konferencián

0
51
Loránt Vincze, President of FUEN on the Conference Forum of the Regions in Potsdam, December 11th 2019. Photo: Laszlo MIHALY / FUEN

A németországi Potsdamban tartott konferenciát múlt héten az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN). A Brandenburg tartomány fővárosában megrendezett tanácskozáson, melynek fő témája a kisebbségek által lakott régiók helyzete volt, a HMDK is képviseltette magát.

A FUEN az Európában élő őshonos nemzeti kisebbségek legjelentősebb érdekvédelmi szervezete, mely az elmúlt időszakban leginkább a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés, a Minority SafePack kapcsán vált széles körben ismertté. A szervezet tevekénységéhez hozzátartozik a különböző, európai szintű tanácskozások szervezése is, melyek mindig egy, a nemzeti kisebbségeket/népcsoportokat érintő téma köré épülnek. Legutóbbi konferenciájukat a németországi Potsdamban rendezték meg, aminek témája a kisebbségek által lakott régiók gazdasági és fejlettségi helyzete a többségi nemzet által lakott régiókhoz viszonyítva. A potsdami konferencián a HMDK képviseletében Hordósi Dániel, a szervezet elnökségi tagja vett részt, aki nagyon hasznosnak tartja az ott elhangzottakat.

– Sajnálatos tény, hogy a kisebbségek által lakott régiók jellemzően mindig az elmaradottabb térségek közé tartoznak, főként Kelet-(Közép)-Európában. Ha néhány évtizedet visszamegyünk az időben, és a mai állapotokat is megvizsgáljuk, akkor viszont találunk számos példát egy-egy kisebbségek által lakott térség felvirágzására. Az 1980-as években például Wales volt Nagy-Britannia legszegényebb része, azonban a számítástechnika fejlődésének kihasználásával mára a világ legfejlettebb régióinak egyike lett. A konferencián továbbá elhangzott még, hogy a fejlődés kulcsa a magánszektorban keresendő, és nem érdemes az államra várni – mondta Hordósi Dániel, aki hozzátette, bizakodó térségünk jövőjét illetően, hiszen úgy érzi, hogy a gazdaság terén történtek előrelépések az elmúlt időszakban.