A HMDK Ács Gedeon Életműdíjban részesítette Semjén Zsoltot, Magyar Leventét, Potápi Árpád Jánost és Palizs-Tóth Hajnalkát

A magyar kultúra napja

0
99

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) a járványügyi előírások miatt idén nem rendezhette meg magyar kultúra napi központi ünnepségét, de fontosnak tartotta, hogy ebből az alkalomból Ács Gedeon Életműdíjban részesítse a horvátországi magyarságért sokat tevő Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettest, Magyar Leventét, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettesét, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárt és Palizs-Tóth Hajnalkát, az eszéki Economica Hungarica Alapítvány igazgatóját.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük, méghozzá annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc (1790-1838) ezen a napon fejezte be Himnusz című költeményének a megírását.

Ezen a napon mindig nagy hangsúlyt kapnak a kulturális rendezvények, és egy-egy program, esemény kapcsán többféle módon próbálnak átadni, megmutatni valamit kulturális, művészeti életünk értékeiből Kárpát-medence-szerte.

- Reklám -

A kultúra napja alkalmából a HMDK is minden évben szervez programot, melyen a szervezet keretei között működő művelődési egyesületeknek, tánccsoportoknak ad bemutatkozási lehetőséget, de rendhagyó módon ünnepeltünk már színházi előadással és a horvátországi magyar általános iskolásokkal közösen is.

A jelenleg érvényben lévő járványügyi előírások miatt a HMDK idén nem szervezhette meg központi ünnepségét, de vezetői fontosnak tartották, hogy ebből az alkalomból közzétegyék az Ács Gedeon Életműdíjban részesülő tiszteletre méltó vezetők nevét.

Erről a HMDK ügyvezető elnöksége a legutóbbi elektronikus ülésén döntött.

Jankovics Róbert, a HMDK elnöke elmondta, hogy a horvátországi magyarság ma olyan kivételes helyzetben van, amilyenben régóta nem volt.

– Sorra valósultak/valósulnak meg a többmilliós beruházások a magyarságunk számára fontos egyesületekben, intézményekben. Rendkívül eredményes a HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiája általi gazdaságélénkítési program. Sikert sikerre halmozunk a különböző választásokon. Ehhez természetesen szükségünk van és volt barátokra, támogatókra, akikre mindig számíthattunk. Nekik szeretnénk ezzel a díjjal köszönetet mondani. Így Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek, aki mindig biztosított bennünket arról, a magyar kormány erkölcsileg, politikailag és anyagilag is támogatni fogja a HMDK-nak a horvátországi magyarság megmaradása érdekében kifejtett tevékenységét, fontosnak tartotta, hogy velünk együtt ünnepelje az új dályhegyi kultúrotthon átadóját, és a magyar haditengerészek tiszteletére állított pólai emlékművet is vele együtt avattuk föl. Magyar Levente miniszterhelyettesnek, aki folyamatosan figyelemmel kísérte és segítette a HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiája alapján megvalósuló gazdaságélénkítési program alakulását.  Potápi Árpád János államtitkárnak, aki rendkívül szoros partneri és baráti kapcsolatot alakított ki a horvátországi magyar közélet képviselőivel. Velünk volt a nehéz időkben is. Nemcsak ismeri, hanem át is érzi helyzetünket, gondjainkat, az ezekhez való hozzáállását nagyra becsüljük. Palizs-Tóth Hajnalkának, az Economica Hungarica Alapítvány igazgató asszonyának, aki a legnagyobb szakmai hozzáértéssel vezeti az egyik, a horvátországi magyarság megmaradását biztosító szervezetet. Munkájukat, barátságukat, támogatásukat az Ács Gedeon Életműdíjjal köszönjük meg. Bízunk benne, hogy mielőbb az ünnepélyes díjátadóra is sort keríthetünk – mondta Jankovics Róbert.