A hétvégén ünnepelték falujuk napját a kiskőszegiek

0
126

A HMDK kiskőszegi alapszervezete által rendezett esemény pénteki részében kiállítással egybekötött kultúrműsort rendeztek, szombaton pedig a Zöld-szigeten tartottak halpaprikásfőző-versenyt.

Kiskőszegen (Batina) a falunap eleinte egynapos volt, majd annak érdekében, hogy kellő figyelem jusson az összes programnak, kétnaposra bővítették az ünnepet. Ez most sem volt másként, a pénteki napon a rendezvény kulturális részére került sor a falu művelődési házában. Az esemény legtávolabbról érkezett résztvevői a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületének a képviselői voltak, akik egy festménykiállítást is hoztak Kiskőszegre, méghozzá rajzszakkörük munkáiból, Szeretet van a levegőben címmel.

A műsor elején Sipos Krisztina, a kiskőszegi HMDK-alapszervezet titkára köszöntötte a résztvevőket: Stipan Šašlint, a Darázsi járás elöljáróját, Matijević Olivért, a HMDK ügyvezető elnökét, Eva Balatinacot, a Darázsi Járási Tanács elnökét, a bezdáni (Vajdaság) és fiumei vendégeket.

Stipan Šašlin is szólt a közönséghez, elmondta, a közelmúltban számos befektetés valósult meg a faluban, és a jövőben is azon dolgoznak a Darázsi járás vezetőiként, hogy élhetőbbé tegyék a települést.

Matijević Olivér elismerését fejezte ki a helyieknek a falunapok megszervezéséért, illetve a magyar kultúra színvonalas ápolásáért. Elmondta, az elmúlt húsz évben sok gonddal nézett szembe Kiskőszeg, de a fejlesztéseknek köszönhetően – amelyekhez Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk is hozzájárult munkájával – látványos fejlődésnek indult.

– Felújítottuk a falu kultúrotthonát, amely többek között a mai rendezvénynek is helyet ad, és reméljük, nemsokára a tűzoltóotthon tatarozására is sor kerül – mondta a HMDK ügyvezető elnöke.

A felszólalók sorát Viola Éva zárta, aki megnyitotta a kiállítást és megköszönte a házigazdáknak a meghívást.

A műsorban a kiskőszegi HMDK tánccsoportjai, Kovács Attila és Kovács Tibor, a pélmonostori zeneiskola tanulói, a Dežanovaci Magyarok Közösségének tánccsoportja, a csúzai Jókai Mór KE színjátszó köre, Hercegmárok (Gajić) sokác kultúregyesülete, valamint a kiskőszegi Kovács Attila-Virág Lilla táncos duó léptek színpadra koreográfiákkal, zeneszámokkal, színdarabokkal.

Nyolcvan bogrács alatt lobogtak a lángok

A szombati halpaprikásfőző-versenyre a Zöld-szigeten került sor. Az eseménynek 1500 résztvevője volt, nyolcvan bográcsban főtt a hal, ebből kb. hatvan került a zsűritagok elé.

– Kiskőszeg az egyedüli Duna menti település az egész Drávaszögben, és talán nincs is olyan ház, ahol ne tudnának halpaprikást főzni, így nem meglepő, hogy ennek az ételnek az elkészítéséből rendeztünk versenyt, amely hagyománnyá vált – mondta el lapunknak Sipos Sándor, a kiskőszegi HMDK-alapszervezet alelnöke, a program főszervezője. Hozzátette, az idei, sorrendben 9. főzőversenyen sem csak helyiek és környékbeliek vettek részt, érkeztek vendégek többek között Magyarországról és Vajdaságból is.

Igazi családias hangulatban zajlott a program, a helyszínen lángost, pattogatott kukoricát, vattacukrot árultak, a gyerekek kipróbálhatták az ugrálóvárat és a pónilovaglást. A felnőttek pedig a koncertnek örültek, melyre vacsora közben került sor. Közös produkcióban lépett színpadra a kiskőszegi és magyarországi tagokból álló The Garden zenekar és a Magyarországon élő, de kiskőszegi születésű Dárdai Sándor gitárművész, majd az országszerte népszerű Mejaši zenekar koncertjére táncolt a kiskőszegi falunap közönsége.

A koncert közben került sor a halfőzőverseny eredményhirdetésére: a legjobb paprikást Ferenc Ilić Emese főzte Pélmonostorról, másodikak a kölkedi (Magyarország) vendégek lettek, az idei verseny bronzérmese pedig Bezdánból (Vajdaság) érkezett Kiskőszegre.

A kétnapos rendezvényt a Darázsi járás, a Bethlen Gábor Alap és a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.