A hálózatépítésé a jelen, a napelemeké a jövő

0
107
Balog József

A hercegszőlősi Balog József két éve nyitotta meg informatikai hálózatépítéssel, villanyszereléssel és biztonsági rendszerek telepítésével foglalkozó vállalkozását. Munkájáról és terveiről mesélt lapunknak – utóbbiak között szerepel a napelemek telepítése is, melyben jó lehetőséget lát.

Ma már gyakorlatilag nem létezhet cég informatikai hálózat nélkül. Az adattárolás, a közös meghajtók és nyomtatók használata, a távfelügyelet mind-mind hálózatot követelnek, melynek kiépítéséhez és karbantartásához szakértelemre van szükség. Ezen a területen dolgozik Balog József is.

Pélmonostoron járt közgazdasági szakközépiskolába, de később, amikor a helyzet úgy hozta, megvolt benne a kellő rugalmasság ahhoz, hogy váltson. Első munkahelyi feladatai a villanyszereléshez és hálózatépítéshez kapcsolódtak, ezért átképezte magát ezekre az ágazatokra is. A villanyszerelés és hálózati tanulmányok mellett a biztonsági rendszerek területére is specializálódott.

- Reklám -

Első, hercegszőlősi munkahelye után külföldi munkavállalással is megpróbálkozott, három évig dolgozott a Telekomnak Németországban.

– A három évig tartó németországi munka után úgy gondoltam, már rendelkezem kellő szaktudással és tapasztalattal, hogy idehaza is kezdhessek magammal valamit. Így hazajöttem, és két évvel ezelőtt elindítottam a saját cégemet House of IT néven. Fő tevékenységeim közé tartozik az informatikai hálózatok építése, a villanyszerelés, illetve a biztonságtechnikai rendszerek (tűzriasztó-, kamera-) kiépítése. Baranya területén vállalok munkát, ebben a régióban egyelőre nincs jelentős konkurencia, sok megbízásom van – mondja József, hozzáfűzve, elégedett a döntésével, nem menne vissza külföldre dolgozni.

„Ahány megbízás, annyiféle igény”

Munkájával kapcsolatban elmondta, a hálózatépítéssel és -karbantartással elsősorban cégek bízzák meg, jelenleg kb. 25 kuncsaftja van. A magánszemélyek pedig elsősorban a villanyszerelői szaktudását veszik igénybe.

– Munkámban kreativitásra is szükség van, ugyanis nincs két egyforma hálózat, minden megbízás során más igényeknek kell megfelelnem, így másféle problémákkal is szembesülök. Feladatomhoz tartozik a hálózatépítésen túl a -karbantartás is, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy az adott rendszer hosszú távon működőképes legyen – magyarázza, hozzátéve, egy 20-30 számítógépet összekapcsoló kisebb rendszer kiépítése a tervezéstől a kábelezésen és szerelésen át a legutolsó munkafázisig kb. tíz napot vesz igénybe.

A jövőben napelemek telepítésével is foglalkozna

A nyugati pozitív példákhoz hasonlóan remélhetőleg hazánkban is hamarosan modern, környezettudatos rendszerek lépnek a hagyományos elektromosáram-ellátások helyébe, egyre több ingatlantulajdonos választja majd a napelemeket az áramszolgáltatás kiegészítésére vagy helyettesítésére.

József is nagy reményeket fűz ehhez az iparághoz. Mint mondta, kisebb, néhány paneles rendszert már telepített, ahhoz azonban még van mit tanulnia, hogy vállalata kínálatában is szerepeljen a napelem-telepítés.

– A panelek a Nap folyamatos sugárzását begyűjtve elektromos áramot állítanak elő, mely akár azonnal fel is használható, vagy a hálózatba visszakerülve később elszámolható – mondja a hercegszőlősi vállalkozó.

Jó befektetésnek tartja a napelemek telepítését, ami egy háztartás számára 7-10 év alatt térül meg, a rendszer garanciája pedig 25-30 évre szól. Mint németországi munkája során tapasztalta, külföldön már rengetegen élnek ezzel a lehetőséggel, akár nagyobb földterületeket is napelemek telepítésére használnak föl mezőgazdasági értékesítés helyett. Bízik benne, hogy a környezettudatosság növekedésével hazánkban is nagyobb igény mutatkozik a jövőben a napelemekre, és lesz értelme, hogy tovább bővítse tevékenységi körét.