A hagyományos ízeiről híres Darócz étteremben jártunk

0
223
Makovec József és Denisz

A Darócz vendéglő a hagyományos ételeivel és stílusával mára régiónk közkedvelt éttermévé vált. Szinte attrakcióként vonzza a látogatókat, hiszen aki idejön, tudja, hogy itt biztosan kulináris örömökben lesz része. A vidéki turizmus fejlődéséhez és a vendégek igényeihez alkalmazkodva a tulajdonosok, Makovec Denisz és József szálláshelykiadást is terveznek.

A Darócz vendéglőt 2014-ben kávézóból alakította át étteremmé Makovec Denisz és József.

Rendkívül sok munkájuk volt a Várdaróc központjában lévő épület tatarozásával és berendezésével, amihez nem kaptak állami támogatást, segítséget csak a helyiek nyújtottak nekik. Új pultot építettek, falakat meszeltek/festettek, székeket és asztalokat vásároltak. A megnyitással a két testvér régi álma vált valóra. Egy olyan helyet hoztak létre, ahol otthonos környezetben fogyaszthatják el a vendégek a finom, házias ízvilágban készült drávaszögi ételeket.

– Mindig az volt a vágyunk, hogy saját éttermet nyissunk. A központban lévő épület erre a célra nemcsak azért volt ideális, mert a mi falunkban van, hanem mert közel van Eszékhez, ahonnét a legtöbb vendég érkezik hozzánk – mondta el lapunknak Makovec Denisz.

Gazdag régiséggyűjtemény díszíti az éttermet

A kellemes hangulat megteremtéséért, főleg arra törekedtek, hogy a helyiségüknek régies stílust kölcsönözzenek, és ezt nemcsak a kandallókkal, a bútorokkal és a pingált falakkal igyekeztek elérni, hanem a díszítéssel is. A termeket régi falusi használati tárgyakkal és a község múltját őrző fényképekkel díszítették.

A helyiek sok régiséggel és fotóval támogatták őket. A képeken a falu sportélete, zenészei, régi épületei szerepelnek, de megtalálható itt például Darócz falu nevének az eredetéről szóló írásos emlék másolata és azok a trombiták is, amelyeken valamikor a híres várdaróci rezes banda játszott. Egyszóval, a vendéglő akár helytörténeti gyűjteményként is üzemelhetne.

Az étlapot is nagy körültekintéssel készítették, hagyományos magyar ételek és vidékünk borainak listája mellett a vendég olvashat Várdaróc múltjáról, és az ételekhez kapcsolódó történeteket is megismerheti.

Hagyományos receptek szerepelnek kínálatukban

Egy jó vendéglőnél a legfontosabb a kiváló minőségű étel, ezzel nagyon is tisztában van a Makovec család, mindent megtesznek annak érdekében, hogy megfeleljenek a vendégek elvárásainak. 

– Az alapkoncepciónk az volt, hogy étlapunkon a régi baranyai ételreceptek alapján készült fogások szerepeljenek. Kínálatunkban a kásás hurkás babgulyástól kezdve a lecsón és a kemencében sült kacsán át a pörköltfélékig, vadételekig sok minden megtalálható – tudtuk meg Denisztől.

Az étterem főszakácsa a Makovec fivérek édesanyja, Makovec Katalin, akinek fontos, hogy az ételek ízvilágával elődeink konyháját idézzék meg. Régi receptek alapján készítik a tésztát, használják a fűszereket és törekednek arra is, hogy az ételek minden hozzávalóját a környéken szerezzék be. Mivel Várdaróc közel van a Kopácsi-réthez, halételekből is bőséges a kínálat. A vendég a hagyományos halpaprikáson, pörköltön, csíptetős pontyon kívül rántott és roston sült halat, halfasírtot, halpástétomot és békacombot is rendelhet.

Nem feledkeznek meg a vegetáriánus vendégekről sem, étlapjuk számos háziasan készült hús nélküli ételt tartalmaz, emellett zsírszegény eledel is található a menün, amivel a különböző betegségekben szenvedő vendégeknek kedveznének. A desszertlapot is profiljuknak megfelelően állították össze: piték, rétesek, palacsinták gazdag kínálata szerepel rajta.

A vendéglő már több rangos turisztikai díjban is részesült

2019-ben az év legjobb turisztikai szolgáltatóit díjazó magyarországi Utazó magazin közönségszavazásán az év horvátországi magyar étterme díjat nyerték el, majd 2020-ban a Horvát Turisztikai és Vidékfejlesztési Egyesület arany minősítésű Napraforgó-díjjal jutalmazta őket a rurális turizmus területén tevékenykedő kimagasló teljesítményükért. Az osztályozáskor az összkép volt a fókuszban, tehát az ételek és italok minősége mellett az étterem berendezését és az alkalmazottak megjelenését is figyelembe vették.

Szálláshelykiadáson is gondolkodnak

A Darócz vendéglő a hagyományos ételeivel és stílusával mára régiónk közkedvelt éttermévé vált. Szinte attrakcióként vonzza a látogatókat, hiszen aki idejön, tudja, hogy itt biztosan kulináris örömökben lesz része. A felmérések arról tanúskodnak, hogy vidékünk idegenforgalma évről évre növekszik, ezért az éttermi szolgáltatások mellett már a szállásadás is foglalkoztatja őket.

– A jövőre vonatkozó legfontosabb tervünk természetesen az, hogy megtartsuk a színvonalat és azt a stílust, amit képviselünk, ezenkívül a jövőben szálláshelyet is szeretnénk biztosítani vendégeinknek, ez az épület pedig az étterem közelében lesz majd – mondta Denisz.

Hozzátette, büszkék a sok pozitív visszajelzésre és arra is, hogy egy visszajáró vendégkört is sikerült kialakítaniuk. A jövőben is arra fognak törekedni, hogy megtartsák az ételek jó minőségét. Már készülnek a tavaszi szezonra, mert biztos, hogy sokak kedvence lesz a családias hangulatú kisvendéglő.