A Giber család élőben szurkolt Katarban a horvát válogatottnak

405

Ifj. Giber Jánosról korábban már írtunk lapunkban, amikor úszóedzői munkát vállalt Katarban. A 2022-es labdarúgó-világbajnokság idejére ellátogattak hozzá szülei Eszékről és nővére a családjával Írországból, így számukra a horvát válogatottnak való szurkolás családi összejövetel is volt. Id. Giber János osztotta meg velünk élményeit.

Id. Giber János és felesége, Julianna abban a szerencsés helyzetben voltak, hogy élőben erősíthették a horvát szurkolótábort a 2022-es focivébén, Katarban. Részvételük családi találkozó is volt egyben, hiszen fia, ifj. Giber János tíz éve él családjával és dolgozik a Perzsa-öbölbeli „meseországban”. Munkája a sport világához köti, hivatásos úszásoktató és úszóedző, a 2018-as úszó-világkupán bíróként szerepelt. A nemrég lezajlott focivébé alkalmából szüleit és testvérét is meghívta Katarba.

Szép számú családi-baráti társaság gyűlt össze a bajnokság idejére, akik együttesen, piros-fehér kockákba öltözve vettek részt a meccseken.

„Mi vittük Katarba a horvát válogatott szerencséjét”

– Az utolsó kettőt kivéve az összes horvát meccsen részt vettünk, rengeteg élménnyel gazdagodtunk. A japánok elleni mérkőzésen sikerült elkapnom a távol-keletiek által lőtt labdát, ami szerencsére célt tévesztett és a horvát kapu fölé ment. Szerintem a horvátok a brazilok elleni első félidőben játszottak a legszebben, de az a véleményem, hogy végig nagyon jól szerepeltünk – mondta Giber János.

Az argentinok elleni meccset már itthonról nézte végig, kapott is sok visszajelzést, hogy ő és felesége „vitték” a horvátok szerencséjét, hiszen amíg Katarban voltak, a nemzeti tizenegy nem szenvedett vereséget.

Az interjú készítésekor még nem tudhattuk, kivel kell megküzdeniük a horvátoknak a harmadik helyért. Giber János akkor úgy tippelte, Marokkó ellen, és hangsúlyozta, természetesen nagyon bíznak a dobogós helyezésben, de már az is nagyszerű eredmény, hogy idáig eljutott a válogatott.

– Már az is óriási eredmény, hogy ott lehetünk a legjobb négy között, ha megnézzük, hányan élnek például Brazíliában, nagyon is elégedettek lehetünk, hiszen kis ország a miénk – fejtette ki véleményét Giber János.

Volt szerencséjük találkozni, beszélgetni horvát sztárjátékosokkal is, unokájukat az aranylabdás Modrićtyal és Zlatko Dalić szövetségi kapitánnyal fotózhatták le. Mint mondta, pozitív értelemben egyszerű emberek valamennyien, közvetlenek, barátságosak, kifejezték örömüket, amiért olyan lelkesen szurkoltak nekik.

– Nálunk a családban mindenki sportrajongó. A fiam a munkája révén is mélyen benne van a sport világában, kisfiukat, Tamást már születésekor beíratták az NK Osijek futballklubba. Fiatal koromban én is rúgtam a bőrt, igaz, csak amatőrként, viszont magam is mindig nagy szurkoló voltam – mondta riportalanyom.

Nem először utaztak Katarba

– Feleségem ötödször, én harmadszor voltam Katarban, nem vagyok rajongója a hosszú utaknak, még ha nagy és kényelmes repülőre is lehet szállni. Természetesen most sem csak a világbajnokságról szólt az ottlétünk, sok érdekességet láttunk most is, fürödtünk a Perzsa-öbölben, családi programokat szerveztünk. Lenyűgöző számomra a tisztaság, amire odafigyelnek, és hogy a folyamatos öntözésnek köszönhetően milyen buja a növényzet a sivatagi országban. Azon is meglepődtem, hogy milyen nagymértékű infrastrukturális fejlődés ment végbe egy év alatt a világbajnokság kedvéért. Vannak szabályok, amiket be kell tartani, például korlátozott az alkoholvásárlás, de dohányzó emberrel sem találkoztunk, ott mindenki jobban odafigyel az egészségére – mondta Giber.

Az idegenforgalom érdekében természetesen engednek a globális elvárásoknak – tette hozzá –, ott is be lehet szerezni a disznóhúst, sütöttek csevapot is. Érdekes tapasztalat volt számukra, mennyivel olcsóbbak az árucikkek Katarban, mint idehaza, különösen a benzin, ami literenként 3,5-4 kúnába kerül, míg az ottani fizetések az itteni bérek többszörösei.

Kérdésemre válaszolva elmondta, a számos pozitívum ellenére ő már nem vállalná, hogy Katarba költözik.

– Hatvanhét éves vagyok, szeretem az itthoni életemet úgy, ahogy megszoktam. Nehezen tudnám elképzelni, hogy az állandó melegben a légkondicionált lakásban ücsörgök, itthon viszont a négy évszaknak hála tudok kertészkedni, ráadásul kötődöm az itthoni emberekhez, barátokhoz is, itt van az eszék-rétfalusi Népkör MKE, a fellépések, a saját kultúrámhoz pedig ragaszkodom. Mondtam is a fiamnak, ha tehetik, inkább ők látogassanak haza – mondta Giber úr, hozzátéve, szerencsére gyerekeik is ragaszkodnak a gyökereikhez, ami abban is megmutatkozik, hogy mind a négy unokájuk beszél az angol mellett magyarul is.