A fogolytáborból szabadult gyerek felnőttként békemissziót indított

147
19

Eszék – Marijan Gubina mindössze tízéves volt, amikor 260 napra családjával együtt egy szerb fogolytáborba került. Az átélt borzalmakról könyvet írt, amelynek, miután  több nyelvre lefordították, egyfajta békemissziós szerepet szán. A bevételből a horvátországi kisebbségeket szeretné támogatni.

Marijan Gubina 1981-ben született Vinkovciban. Nyolcéves volt, amikor a család az ugyancsak kelet-szlavóniai Dályára költözött. A hatfős család normális életének az 1991nyarán kezdődött agresszió vetett végett, amikor is Marijan szüleivel és három testvérével együtt egy szerb koncentrációs tábor foglya lett. A szenvedés, a kínzások és a fájdalom 260 napig tartott. A csonka család ezután új életet kezdett Eszéken. Riportalanyom itt végezte el az általános iskolát. Édesapja és lánytestvére tragikus halála azonban mély nyomokat hagyott a lelkében, amit sosem sikerült teljesen feldolgoznia, emiatt viselkedési zavarok léptek fel nála. Tizennégy évesen el kellett hagynia otthonát, és az utcán élt. Hivatásos sofőrnek tanult, építőipari munkásként dolgozott, később pedig diszkókban vállalt munkát mint biztonsági őr. 2000-ben saját vendéglőt nyitott, és nem sokkal később megismerte leendő feleségét, akinek a hatására felhagyott rossz szokásaival, és új életet kezdett. Az elmúlt évek során önkéntesként rengeteg tapasztalatot szerzett a civil szférában: a kábítószerekkel való visszaélés felszámolásáért harcol többek között.

 

Békemisszióba kezdett

Marijan azok közé a ritka emberek közé tartozik, akik annak ellenére, hogy már gyerekként háborús borzalmakat éltek át, és egész eddigi életükben különféle nehézségekkel kellett megküzdeniük, mégsem éreznek gyűlöletet. A humanitárius nonprofit Auxilium Egyesületet azért hozta létre, hogy programjai révén határon belül és túl a nemzetközi béke megteremtéséért, a toleranciáért és az erőszakmentes életért dolgozhasson. Az egyesület egyik projektje a „260 nap”, amely nagy érdeklődést váltott ki nemcsak itthon, de külföldön is. Marijan könyvet írt 260 napig tartó fogságukról, és folyamatban van a kiadvány 13 nyelvre való lefordítása. A programban egy színpadi előadás és egy film is szerepel, amelyeknek mind egy céljuk van: minél több emberhez eljuttatni a történetet, és a szerző példáján elindulva hirdetni a gyűlöletmentes gondolkodást, mindenkit a másik elfogadására ösztönözni. Mert ahogy maga is mondja, a történtek ellenére sem gyűlöl, nem ítélkezik, és mindenki mást is ugyanerre buzdít. Szeretné, ha a története hatna az emberekre, hogy a nemzeti, vallási, kulturális különbségek ellenére is mind nagyobb teret nyerjen az egymás iránti tisztelet.

 

Segíteni a kisebbségeknek

Marijan a saját élettapasztalatát osztja meg az emberekkel annak érdekében, hogy példát mutasson. A jótékonysági akciók elkötelezett híve, aki a 260 nap elnevezésű projekttel elsősorban a Horvátországban élő kisebbségeken szeretne segíteni. A könyv szerzői jogáról lemondva, a bevételt a kisebbségeknek ajánlja fel. A könyv magyar nyelvű változata hamarosan megjelenik, és aki megvásárolja, nemcsak egy megrázó olvasmányt birtokolhat, hanem egyúttal jótékonykodik is.

A rengeteg szenvedésen, viszontagságon, útkeresésen átment Marijan Gubina ma 30 éves, boldog családi életet él, harcol a függőségek ellen, fiatalokon segít, és egy békemisszióba is belekezdett. Élete ars poeticájának tartja, hogy azokat sem szabad gyűlölni és ítélkezni felettük, akik ártottak neki.

12-Knjiga-260-dana-b-1