A Drávaszög egyetlen spárgatermesztői

0
616

Beno Dajana 2015-ben nyitotta meg családi vállalkozását, melynek fő tevékenysége a spárgatermesztés. A növények királyának is nevezett spárgát a család háromhektáros területen termeszti, de a jövőben szeretnék tovább bővíteni ültetvényüket.

A spárga az egyik legegészségesebb zöldségféle, vidékünkön ennek ellenére még alig ismert. A világ számos táján már évezredek óta termesztik, a Drávaszögben viszont eddig nemigen találkozhattunk a népies nevén csirág, illetve nyúlárnyék néven is ismert növénnyel. Ezt a piaci rést igyekszik kihasználni egy várdaróci családi gazdaság, melyet 2015 óta Beno Dajana vezet.

Beno Dajana

– A családi vállalkozást 2015-ben alapítottuk meg, kezdetben csak gabonatermesztéssel foglalkoztunk, de úgy gondoltam, hogy emellett lenne időm zöldségtermesztésre is. Némi utánajárást követően a zöld spárga mellett döntöttem, mivel viszonylag kis területen is jövedelmezően lehet termeszteni. A spárgát felénk még nemigen ismerik az emberek, pedig nagyon jól fel lehet használni és egészséges is, ezért napról napra nő iránta a kereslet – mondta Dajana, hozzátéve, hogy a spárgát elsősorban levesként szokták fogyasztani, ritkábban főfogásként.

Gyorsabban nő, mint a gomba

A spárgát gumóként ültetik, és akár 15 évig is elél. A szedési időszakot leszámítva a növény nem túl munkaigényes. Termését március végétől június elejéig lehet szüretelni, viszont ilyenkor akár naponta kétszer is ki kell menni a spárgaföldre, hogy ne vesszen kárba a termés.

– Ha jó az idő, ami azt jelenti, hogy napközben olyan 15-20 fok van, akkor a növény naponta 10 centit is tud nőni. Ha szedéskor egy spárgáról azt látjuk, hogy még nagyon kicsi, másnapra pont a legjobb lesz. Az is megesik, hogy túl gyorsan nő és kivirágzik a vége, ilyenkor, sajnos, el kell dobni, nem használható már fel, ezért érdemes kétszer is szedni naponta – mondta Dajana.

Egy igazi családi vállalkozás

Benóék egy hektárral kezdték a „spárgabizniszt”, majd a magyar kormány által támogatott, a HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiája alapján meghirdetett horvátországi gazdaságfejlesztési program segítségével nemrég még két hektárral bővítették az ültetvényt. Szerencsére az értékesítés is meg van oldva, Vinkovciban és az eszéki piacon is vannak felvásárlóik. A szedést a család közösen végzi, a kiadásaik ily módon is csökkenthetők.

– Ez egy igazi családi vállalkozás, amikor eljön az ideje, akkor az egész család összefog, egyesek szedik, mások szállítják, néhányan csomagolják, vagyis elosztjuk a feladatokat. Sok a munka, ezért még a nagymama és az unokatestvérek is besegítenek, úgyhogy tényleg az egész családot bevontuk – teszi hozzá Dajana anyósa, Beno Jolánka.