A Dalmacijavino pincészetének csúzai igazgatója

0
575

Pinkert Krisztina néhány hónapja a Dalmacijavino pincészetét vezeti. Vele beszélgettünk a drávaszögi, illetve a tengermelléki szőlő- és bortermelés közti különbségekről, az új beosztásával járó kihívásokról.

Krisztina szakmai tapasztalatait a szőlészet terén a csúzai családi borászatban szerezte. Tudását most Horvátország egyik legnagyobb borgazdaságában, a Dalmacijavino nevű cégben kamatoztatja. Mint mondta, az ott töltött néhány hónap alatt sikerült beilleszkednie, elégedett új munkahelyével.

– Elérkezett egy fordulópont az életemben, amikor úgy éreztem, váltanom kell. Egyszer beszéltem erről egy ismerősömnek, aki összekötötte a szálakat. Megkérdezte, biztos vagyok-e benne, komolyan gondolom-e a munkalehetőséget. Én döntöttem, s két hét múlva már a Dalmacijavino vezérigazgatójával tárgyaltam – mesélt Krisztina az előzményekről.

Dalmacijavino: a közép-adriai horvát partvidék legnagyobb szőlőtermesztője

Az addig állami borászatot 2016-ban privatizálták. Fénykorában a régió egyik legnagyobb pincészete volt, közel ezer alkalmazottal. A borászaton kívül itt készül a régió legendás narancsos üdítőitala, a Pipi, valamint hasonlóan ismert a röviditalgyártása is. A Dalmacijavino a közép-adriai partvidék legnagyobb szőlőtermesztője, 200 hektáron gazdálkodik, korábban a vállalat együttműködött a környék összes kisebb borászatával és szőlőtermesztőjével visszamenőleg 1946-ig. Ahogy azonban azt más hasonló szerkezetű állami tulajdonban lévő cégeknél sok esetben megfigyelhettük, nem tudtak lépést tartani az elmúlt évtized változásaival, a szükséges fejlesztések rendre elmaradtak és jött a csődeljárás, hosszú éveken át tartó agónia. De ez már történelem. A 2016-os privatizáció után a vállalat élére fiatal, agilis tulajdonos került, aki drasztikus változtatásokkal dolgozik a cég újraélesztésén. A menedzsmentben a borászat vezetését cserélték le utolsóként.

A pincészet vezetésén kívül a marketingbe is besegít

Krisztinát a pincészet igazgatójának választották meg.

– Feladatom optimalizálni a termelési folyamatokat, koordinálni a szőlészetet, a pincészet teljes bortermelését és az aktuális fejlesztéseket. Előző tapasztalataim alapján megbíztak a marketingrészleg segítésével is, őket szakmai tanácsokkal látom el – mondta el lapunknak Krisztina, hozzátéve, élete legnagyobb és legizgalmasabb kihívásaként tekint munkájára.

Kérdésünkre, miben különbözik mostani munkája az eddigitől, illetve a tengermelléki szőlő- és bortermelés a drávaszögitől, elmondta, részleteiben minden más, mint itthon.

– Ahogyan otthon, itt is megvan a lehetőség kiváló minőségű borok készítésére. Mások a fajták, a körülmények, más a terroir (talaj) és a mentalitás. A jó menedzsmentnek az a lényege, hogyan képes átlátni és összefogni az egészet, kihozni az adott körülményekből a maximumot. A terület méretéből adódóan sem tudom összehasonlítani az otthoni családi borászattal. Jelenleg harminc ember dolgozik közvetlenül a kezem alatt, ezért jó pszichológusnak is kell lenni – nyilatkozta Krisztina.

„Most csak a jelenre összpontosítok“

Amikor a jövőbeli céljairól kérdeztem, elmondta, jelenleg teljes mértékben a feladataira összpontosít, élvezi munkája kihívásait és a felelősség minden percét.

– Mindig eszembe jut egy jó barátom megállapítása egy üzleti továbbképzés kapcsán, ahol hallgatóként vettem részt, amelyen ő volt a tréner. Célokról beszélgettünk és azt mondta nekem, „Kriszta, te még akkor is tudod, hogy mit akarsz, amikor azt hiszed, hogy nem“. Úgy gondolom, ez tényleg így van, és most csak a jelenre összpontosítok – tudtuk meg a Dalmacijavino pincészetének drávaszögi igazgatójától, aki azt is megjegyezte, az élet csupa kihívás. Ha viszont már nem az, akkor venni kell a bátorságot, és olyan gyorsan változtatni rajta, amilyen gyorsan csak lehet.