A csúzai Kováts pincészet is bemutatkozott Tusványoson

345

Július 24-29. között a székelyföldi Tusnádfürdőn rendezték meg a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, közismert nevén Tusványost. A fesztivál gazdag programkínálatában Kárpát-medencei borászok is bemutatkoztak, így Kováts Attila is a drávaszögi Csúzáról. Ő a tábor első napján mutatta be családi pincészetét az érdeklődőknek. Attila szerint az idei évben is jó minőségű alapanyagot szüretelnek majd.

A közel három évtizedes múlttal rendelkező, szabadegyetemi és fesztivál jelleget ötvöző Tusványos idén is gazdag programkínálattal várta az időszerű közéleti témák iránt érdeklődő, tartalmas szórakozásra és minőségi koncertekre vágyó résztvevőket. A politikai, gazdasági társadalmi, művészeti témák avatott ismerői, politikusok, tudományos szakemberek, művészek előadásai és kerekasztal-beszélgetések mellett a magyar rock-, pop- és népzenei szcéna népszerű előadói léptek föl. Magyarságunk is képviselte magát az eseményen, a nemzetpolitikai fórumon Jankovics Róbert parlamenti képviselő, a HMDK elnöke vett rész, de ott volt Andócsi János, a HMDK alelnöke és a Hegyalja Ifjúsági Egyesület néhány tagja is. Velük utazott Kováts Attila fiatal csúzai borász is, aki családi pincészetüket mutatta be a fesztiválon.

A Mátyás-udvar a média aktuális kérdéseivel foglalkozó előadásoknak, irodalmi bemutatóknak, házi koncerteknek adott helyet, esténként pedig borkóstolókat tartottak itt, minden alkalommal más pincészeteket ismerhetett meg a közönség.

Kováts Attila

Attila elmondta, a Budavári Borfesztiválon találkozott Ágoston Balázzsal, a Demokrata hetilap főmunkatársával, valamint Borbély Zsolt Attila erdélyi íróval és borkedvelővel, nekik köszönheti a meghívást a tusványosi borbemutatóra.

A fesztivál első napján mutatkozott be, beszélt családi gazdaságukról, szőlőültetvényükről, az általuk alkalmazott technológiáról, a borkóstoló során pedig hat mintát mutatott be: elsőként a kékfrankosból és merlot-ból készült rozét, amely aranyérmes lett a szekszárdi nemzetközi kékfrankos borversenyen, ezenkívül chardonnay, olaszrizling, sauvignon blanc és tramini fajtákat kóstolhatott a közönség.

Rajta kívül egy erdélyi és több magyarországi pincészet is bemutatkozott.

– A kóstolón korlátozott volt a résztvevők száma, de a jelenlevők nagy érdeklődést mutattak, mindig volt kérdésük az éppen kóstolt mintával vagy a szőlőműveléssel, borkészítéssel kapcsolatban – mondta a csúzai borász.

Idén korábban kezdődik a szüret

Az idei évvel kapcsolatban Attila elmondta, a szüret most valamivel korábban kezdődik, mint általában.

– A tavaszi és nyár eleji aszály miatt korábban elvirágzott a szőlő, mint általában szokott, s ebből fakadóan a fürtzáródás is korábban történt. Ezekből már akkor következtethettünk a korábban kezdődő szüretre. A csapadékos július után a napos, meleg augusztusban bízunk, ami szükséges az érett terméshez, illetve a minőségi borok készítéséhez – tudtuk meg Attilától.

Úgy látja, eddig nincs okuk aggodalomra, egészséges, szép és bő termés várható.

A közelgő szürettel kapcsolatban elmondta, a csúzai gazdák számára gondot jelent a munkaerőhiány. Megjegyezte, ez az egész régió problémája, sőt, a magyarországi és erdélyi termelők is hasonló gondokkal küzdenek. A kivándorlás miatt, sajnos, egyre kevesebb embert találnak az idénymunkára, a szőlő betakarítása viszont időhöz kötött tevékenység.

Attila elmondta, ezt a problémát úgy próbálják orvosolni, hogy legutóbb olyan eszközökre pályáztak a magyar kormány gazdaságfejlesztési programjában, amellyel a jövőben megkönnyíthetik a nyári zöldmunkákat, így meglévő emberi erőforrásaikat más, minőségnövelő munkákra használhatják majd.

Az ősz nemcsak a szüret, hanem a szüreti fesztiválok ideje is. A Kováts pincészet is sok népszerű rendezvényen lesz jelen, legközelebb a Budapest Borfesztiválon vesznek részt, azt követően pedig régiónk eseményein, a Kopácsi Halásznapokon, a vörösmarti Bormaratonon, illetve a csúzai Szüreti Fesztiválon kínálják majd boraikat.