A Csikófogat irodalmi műhely horvátországi magyar „csikói”

95
Gorjanac Szilvia és Szabó Vivien

Az Eszéken működő Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ két diákja, a csúzai Gorjanac Szilvia (2. T) és a sepsei Szabó Vivien (1. T) szépirodalmi pályaművével felvételt nyert a Guttenberg Pál Népfőiskola és az Orpheusz Kiadó irodalmárképző műhelyébe.

A magyarországi Guttenberg Pál Népfőiskola és az Orpheusz Kiadó idén harmadik alkalommal hirdette meg határon túli magyar középiskolások számára a Csikófogat tehetséggondozó műhelyének vers- és novellaíró pályázatát, a Magyar Írószövetség támogatásával.

Az eszéki magyar iskolaközpont szállodaipari és idegenforgalmi technikus szakának két lelkes tollforgatója, a csúzai Gorjanac Szilvia (2. osztály) és a sepsei Szabó Vivien (1. osztály) is jelentkeztek a pályázatra. Mindketten bekerültek a műhely csapatába. 

Az eszéki magyar iskolaközpont nagyon büszke rájuk, mert több száz jelentkező közül mindössze tíz-tizenöt fiatal tehetség kerül be a Csikófogat alkotóközösségbe.

A három évig tartó képzés során kreatív írást, irodalomtörténetet, műfajelméletet és publicisztikát tanulhatnak a témák neves szakértőitől, akik mentorként is támogatják kreatív kibontakozásukat. Havi kétszer online kurzusokat tartanak számukra, emellett lesznek vizsgák, illetve nyári táborokra is sor kerül a program keretében.

Szakmai fejlődést várnak a tehetséggondozó műhelytől

– Magyartanárnőnk, Samu-Koncsos Kinga hívta fel figyelmünket a pályázatra. Egy novellámmal és egy versemmel jelentkeztem. Nagyon boldog vagyok, hogy bekerültem, hiszen idén több száz jelentkezőből csak nyolcat vettek fel – mondja Szilvia.

Kreatív írással két éve foglalkozik, egyre nagyobb lelkesedéssel veti bele magát a tevékenységbe.

– Az alkotás során egy teljesen „más világba” kerülök, amelyben egyedül lehetek a szavaimmal, gondolataimmal. Vannak olyan dolgok, amiket szavakkal nehéz kifejezni, az írás segítségével viszont „kiadhatom” magamból, s ez megkönnyebbülést eredményez – osztja meg velünk motivációit riportalanyom. 

Nagy hatást gyakoroltak rá magyar klasszikusaink, Ady Endre és József Attila, de a kortársakból is merít, Varró Dániel költészete áll hozzá közel.

Írásait eddig az iskolaközpont által hirdetett Kép/Írás nevű irodalmi pályázaton mutatta be „nagyközönség” előtt, az első évben második, a másodikban első helyezést ért el. Pályaművei megtalálhatók a Központ weboldalán.

– Azért is örülök, hogy részt vehetek a programban, mert szakértőktől tanulhatok, s remélem, az ott szerzett tudásnak köszönhetően szakmaibb szemmel láthatok majd rá saját költeményeimre – mondja Szilvia, hozzátéve, legalább ennyire lelkesíti az is, hogy a program során olyan fiatalokkal ismerkedhet meg, akikkel közös az érdeklődési körük.

Szabó Vivien egy novellájával jelentkezett a Csikófogatra. Nagyon örül, hogy bejutott a műhelyre, mert ezzel bebizonyította magának és másoknak is, akik esetleg kételkedtek benne, hogy igenis meg tudja csinálni.

– Közel áll hozzám az irodalom, nagyon szeretek olvasni, és nem tudnám megmondani, mióta írok. A hangulatomtól függően több műfajban alkotok, mint ahogy a témáim is szerteágazóak. A mindennapi életből ugyanúgy merítek, mint mondjuk a kedvenc anime-sorozatomból. Számomra az alkotás a teremtést jelenti, hiszen egy másik, új világot hozhatok létre, ahol egy kis ideig nem kell foglalkoznom a kötelezettségekkel teli valósággal – mondta Vivien.

Reméli, a műhelyben nemcsak hasznos tudásra és tapasztalatokra tehet szert, hanem új barátokra is.

A program célja „a kortárs irodalom vérkeringésének felfrissítése”

Komoly lehetőség riportalanyaim számára a Csikófogat tehetséggondozó műhely, Pánczél András, a Guttenberg Pál Népfőiskola elnöke egy interjúban úgy nyilatkozott a programról, céljuk „ambiciózus, elitista: nagymestereket nevelni.” A műhely korábbi résztvevői közül ma már többen publikálnak, a mai napig aktív irodalmár-tevékenységet folytatnak. A program során a legjobb írásokból (megfelelő mennyiségű és minőségű pályamunka esetén) antológiát jelentetnek meg. A 2022-ben megjelent kiadvány ismertetőjében ez olvasható: „Céljuk és feladatuk nem lehet kevesebb, mint a kortárs irodalom vérkeringésének felfrissítése, aminek tagadhatatlanul eljött az ideje. Égetően szükséges az új, lendületes nemzedék térhódítása, akik a XXI. század nyelvén szólva, mégis a tradíciók mentén alkotnak újat.”