A brači magyar közösségi élet szervezői

755

A Brači Magyarok Egyesülete egy éve működik Kalmár Szilvia és Kalmár József vezetésével, akik már a szervezet megalakítása előtt is aktív közösségi tevékenységet folytattak a helyi magyarok körében.

Kalmár Szilvia és férje, József több mint tíz éve költöztek Brač szigetére két gyermekükkel. Korábban Magyarországon, Szekszárdon éltek, családi vállalkozásban dolgoztak. Szilvia mohácsi származású, közel áll hozzá a magyarországi Baranya és a Drávaszög is, vannak rokonai Pélmonostoron és Kopácson is. Főiskolai tanulmányait Szekszárdon végezte, itt ismerkedett meg férjével. Bračon 2000-ben jártak először, nászútjuk során.

A közép-dalmáciai sziget a horvát tengermellék egyik legnépszerűbb úti célja, 396 négyzetkilométernyi területével az Adriai-tenger harmadik legnagyobb, 780 méter magas (Vidova gora) hegycsúcsával pedig legmagasabb szigete, mely Kalmárékat is magával ragadta.

Kalmár Szilvia és férje, József

– Már akkor eldöntöttük, hogy itt szeretnénk élni és felnevelni gyermekeinket – mondta Szilvia, hozzátéve, legnagyobb örömükre gyerekeik mindkét nyelvet anyanyelvi szinten beszélik.

A turizmus jelenti számukra a megélhetést

A tengerparton az idegenforgalom az egyik legfőbb megélhetési forrás, a Kalmár házaspár is ebben a szektorban érvényesült. Apartmankiadással foglalkoznak, emellett Szilvia elvégezte Splitben az idegenvezetői tanfolyamot, s azóta magyar turistáknak mutatja be Brač és Split természeti és kulturális látnivalóit.

– Brač legnépszerűbb látványosságai közé tartozik Bolon a Zlatni Rat, vagyis az Aranyszarv-strand, amely egy nyelvhez hasonlóan mintegy fél kilométerre nyúlik merőlegesen a tengerbe, de kihagyhatatlan hely a Vidova gora-i kilátó is, amely 780 méterével szigetünk legmagasabb pontja. Nem feledkezhetünk meg a kulturális értékekről sem, itt élt és alkotott Ivan Rendović szobrászművész és itt született Vladimir Nazor horvát költő. Brač híres még kiváló minőségű mészkövéről, amit a világ számos híres épületéhez (például a washingtoni Fehér Ház) felhasználtak, az olívabogyójáról, római kori épületmaradványairól, de a kristálytiszta tenger, a jó levegő is jellemző szigetünkre. Horvátország egyetlen kőfaragó iskolája is itt található, mely világszerte ismert – sorolja lakhelye kulturális és természeti kincseit a brači idegenvezető.

Nemzetközi alkotótábort, tánc- és zenekarnevált szerveznek Bračon

Egy évtizedes itt-tartózkodásuk óta bekapcsolódtak a helyi közösségi életbe, számos kulturális és sportprojektet szerveztek és bonyolítottak le. Vendégeik között sok híres magyar művész, színész és tudós is megfordult. Ők indították el öt évvel ezelőtt a SIAC nevet viselő festőművészeti alkotótábort. Minden júniusban amatőr és akadémiai festőművészek érkeznek Magyarországról, hogy helyi horvát művészekkel közösen alkossanak. Az itt készült műveket végül kiállítás keretében mutatják be. A rendezvényt dr. Tuska Enikő és dr. Szlanyinka Anna, Split ideiglenes magyar konzuljai is támogatják. Táboruk tudományos, szellemi műhelynek és tehetséggondozásnak is helyet ad. 2016-ban Brüsszeltől megkapták a megtisztelő Talent Point (tehetségpont) címet.

A nemzetközi tánc- és zenekarnevált kilenc éve szervezik – eddig több mint 40 csoportot láttak vendégül egész Európából. Szeretnék, ha a szeptember eleji rendezvényükön magyar kisebbségi néptáncegyüttesek is fellépnének.

Kétéves munkájuk eredményeként 2015-ben Supetar, Brač fővárosa és a borvidékéről híres Tokaj testvérvárosi megállapodást kötött. Ez a kapcsolat a mai napig aktívan működik, amelyben Szilvia és József koordinátori szerepet töltenek be. Supetarban közös fotó- és festménykiállítást rendeztek, a programon fellépett Tokaj város vegyes kara is.

Egy évvel ezelőtt alapították meg a Brači Magyarok Egyesületét, a helyi magyarság összefogásának a céljából.

– Jó kapcsolatot alakítottunk ki a HMDK spliti alapszervezetével, amellyel több közös programot szerveztünk, és ezt a jövőben is folytatnánk, mert úgy látjuk, együtt sikeresebben ápolhatjuk a magyar kultúrát és nyelvet – nyilatkozta lapunknak Szilvia.