A borászat nemcsak a hivatása, hanem a szenvedélye is

0
364

A vörösmarti Varga Ferenc régóta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal, mely mesterség nem csupán a megélhetést biztosítja számára, hanem a szenvedélye is, szívvel-lélekkel űzi a szakmát.

Varga Ferenc valamivel több, mint két hektáron művel szőlőt a vörösmarti határban. Ültetvényei sokban különböznek a megszokottól, hiszen a sorok között valóságos szőlőgyűjtemény lapul. Ferenc egyik hobbija a szőlőfajták gyűjtése, melyből több mint 120 különböző bújik meg a sorok között. Szőlőskertjében a népszerű fajták mellett sok ritkaság is megtalálható, melyek vagy még ismeretlenek a környéken, vagy már szinte teljesen eltűntek.

– Mindig is érdekeltek a különböző szőlőfajták és az, hogy miként alkalmazkodnak vidékünkhöz. Rendszeres kapcsolatban vagyok a pécsi PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetével és több villányi borásszal is, akiktől sok oltványt hoztam. Hobbim továbbá az, hogy járom a Báni-hegyen az elhagyott szőlőültetvényeket és olyan szőlőfajták után kutatok, melyek már szinte eltűntek a környékről, a célom ugyanis, hogy ezeket megmentsem az utókornak – mondta a vörösmarti borász, aki már több majdnem kiveszett szőlőfajt is felélesztett.

Már csak nála terem a füstös kadarka

Feri bácsi szőlősoraiban mintegy 30 borszőlőfajta van, melyek többsége rezisztens, azaz nem igényel permetezést. A sok rezisztens fajta között azonban megbújik egy sokkal érzékenyebb szőlőfajta, a füstös kadarka is, mely vidékünk domináns szőlője volt egészen a múlt század elejéig, ma már viszont alig akad belőle pár tőkével, ez is csak Vargáék birtokán.

– Annak idején a mi vidékünkön több mint 800 holdon termett füstös kadarka, azonban mivel nagyon érzékeny növényről van szó, mára szinte teljesen kiveszett, én is csak véletlenül akadtam rá. Jelenleg mintegy 300 tőkém van belőle, amit leginkább azért tartok, hogy megmaradjon ez a régi fajta az utókornak – mondta Ferenc.

Jó évük lesz a borászoknak

A drávaszögi borászok többsége úgy véli, idén kiváló minőségű szőlő termett a Báni-hegy lankáin. Némi keserűséget az okoz, hogy a nyáron több parcella szőlőt is elvert a jég, megtizedelve a termést.

– Ami a cukorfokokat illeti, kiváló az idei szőlő, viszont sajnos a nyári viharban több parcellámat is elverte a jég. Némely fürtökön elszáradtak a sérült szőlőszemek, azonban ahol nem, ott sajnos elkezdtek rohadni, és a muslincák is ellepték – panaszolta a több évtizedes tapasztalattal rendelkező vörösmarti borász, aki hozzátette, összességében azért elégedett az idei terméssel, melyből hozzávetőlegesen 15 ezer litert bort készít.

Visszajárnak a kuncsaftok

A Varga pincészet hírneve messze földön ismert, ez elsősorban jó minőségű borainak és a házigazda vendégszeretetének köszönhető. A legtöbb vásárló visszajár, hiszen aki egyszer megkóstolta Varga borát, az szinte biztos, hogy újra megkívánja. A 30 különböző borfajta mellett igazi különlegességeket is készít. Hordóiban van vörös- és fehérbor, többféle küvé, sőt még vermutot is készít. A részletekért keressék fel bátran Vargáék pincéjét Vörösmarton, a Vásártéren.