A bellyei levendulatermesztők

0
344

Ez a mediterrán növény egyre szélesebb körben terjed, és nem csak szárított formában ontja (a szekrényben) az illatát. Termesztése kezd népszerűvé válni. Vidékünkön még csak most kezdik felfedezni sokoldalú felhasználhatóságát.

Krúdy Gyula így ír a gyógynövényről: „Ha álmunkban levendulaillatot érzünk, egy kedves élmény emlékét idézzük fel.”

A mediterrán növény elsősorban gyógyhatásáról ismert, de a francia konyha egyik kedvelt fűszere és a kozmetikai termékek egyik fő alkotóeleme is. Emellett számos egyéb hasznos tulajdonsággal rendelkezik: a kiskertben intenzív illatával elűzi a kártevő rovarokat, dekoratív, a ruhásszekrénytől távol tartja a molyokat, illata nyugtató hatással van ránk. Így azt gondolhatnánk, hogy akik a termesztésével foglalkoznak, igazán szerencsésnek mondhatják magukat.

Horvátországban állami támogatást kapnak a levendulatermesztők (hektáronként 14 ezer kúnát), ám felvásárlási ára nagyon alacsony. Több nagytermelő nehezményezi, annak ellenére, hogy az ország levendulaszükségletét az itthoni termelők is biztosítani tudják, a bőséges behozatal miatt egyszerűen nem lehet belőle megélni.

Az itteni körülmények alkalmasak a termesztésére

Bellyén hat évvel ezelőtt a Bajsić házaspár kezdett el levendulatermesztéssel foglalkozni. A Baranjska Lavanda nevet viselő vállalkozásban illatos párnácskák, szappanok, illóolaj és levendulavíz is kapható.

– Hat éve termesztjük, de komolyabb feldolgozásába csak tavaly vágtunk bele. Jelenleg fél hektáron gazdálkodunk, ketten csináljuk a férjemmel. Vidékünkön még csak most kezdik az emberek felismerni ennek a gyógynövénynek a rendkívüli tulajdonságait, és tapasztalataink szerint igény is van rá. A növény feldolgozása egész éven át folyik, és a baranyai föld kitűnően megfelel neki. Sokan azt gondolják, hogy itt nincs elegendő napfény a termesztéséhez, azonban a minőségvizsgálatok azt bizonyították, hogy igenis kitűnőek az itteni körülmények – tudtam meg Bajsić-Pásztor Tímeától.

A bellyei levendulatermesztők a jövőben szeretnék bővíteni vállalkozásukat, és legalább egy hektáron gazdálkodni. A levendulatermesztés pedig könnyen válhat hobbiból főfoglalkozássá.