29 éve rombolták le a szentlászlói református templomot

0
60

A kelet-szlavóniai frontvonalon Szentlászló tanúsította a legnagyobb ellenállást, és ennek meg is lett a tragikus következménye: 1991. október 1-jén az ún. Jugoszláv Néphadsereg (JNA) aknavetőkkel és ágyúlövedékekkel lerombolta a szentlászlói református templomot, amelynek tornyára a védői azon a napon tűzték ki a horvát és a magyar zászlót.

Az Árpád-kori magyar település, Szentlászló fontos szerepet játszott a honvédő háborúban, a környező falvak közül egyedüliként, 1991 nyarától egészen novemberig, Vukovár elestéig fel tudta tartóztatni az Eszék felé törő szerb csapatokat.

A falu elleni első nagyobb fegyveres támadásra 1991 júniusában került sor, amikor a JNA harckocsikkal vonult fel és a szomszédos Palača településről, amelytől csak a vasúti sínek választották el, elkezdték lőni Szentlászlót. Július folyamán mind erőteljesebbé vált a tűzérségi támadás, ezért augusztusban úgy döntöttek, hogy a nőket, a gyermekeket és az időseket kimenekítik a faluból.

Annak ellenére, hogy a horvát védők felkészültek voltak és hősiesen küzdöttek, az ellenséges gyűrű egyre szorosabbá vált.

– Nagyon nehéz időszak volt ez, a támadások mindennaposak voltak, az ellenségnek sikerült betörnie a faluba és megszállni egy részét, de szerencsére még aznap újra vissza tudtuk foglalni – emlékezik vissza Kelemen Dezső szentlászlói önkéntes, aki 17 évesen fogott fegyvert faluja védelmében. Ma is jól emlékszik 1991 október 1-jére, amikor az ágyúlövedékek eltalálták a megfigyelőállásként szolgáló templomtornyot, amelyre, mint az ellenállás szimbólumára, azon a napon felkerült a horvát és a magyar lobogó is.

Folyamatosan zúdultak a lövedékek a falura, amit a következő hetekben szinte porig romboltak, már egyetlen ép ház sem maradt. Már 152 napja tartott az ostrom, amikor 1991. november 24-én a védők nem tudták tovább tartani állásaikat, és el kellett hagyniuk falujukat. A hónapokon át tartó ostrom 48 halálos áldozatot követelt,18 személy hollétéről pedig a mai napig nem tudni semmit. A harcokban szinte az egész település elpusztult, újjáépítése csak nemrég fejeződött be a református templom átadásával.

A hősies helytállás évfordulóján idén is megemlékezést szerveznek. A település központjában, a parkban lévő emlékműnél gyűlnek össze, hogy koszorúzással és gyertyagyújtással róják le az Árpád-kori falu védelmében elesett és eltűnt személyek iránti kegyeletüket.