Zvonku Milasu, predsjedatelju hrvatskog dijela Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu prava nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Mađarske, dodijeljeno je državno odlikovanje Mađarske

13

U utorak, u Institutu Liszt – Mađarskom kulturnom centru Zagreb, dr. Csaba Demcsák, veleposlanik Mađarske u Hrvatskoj, uručio je odlikovanje „Orden Mađarske Časnički križ ” Zvonku Milasu, državnom tajniku Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske,  predsjedatelju hrvatskog dijela Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu prava nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Mađarske.

Veleposlanik Csaba Demcsák, naglasio je: predsjednica Mađarske, gđa Katalin Novak, državnu nagradu dodijelila je hrvatskom supredsjedniku Uprave kao priznanje za uspješan rad u zajedničkom mađarsko-hrvatskom mješovitom odboru. Istaknuo je: i mađarska i hrvatska povijest se oblikovala tako, da dio i mađarskog i hrvatskog naroda živi izvan granica matičnih država. „Iz tog razloga, glavni stup nacionalne politike Mađarske i Hrvatske je da se sve one sunarodnjake koji žive u matičnoj državi i izvan nje, smatra dijelom jedinstvene mađarske i jedinstvene hrvatske nacije.“ – rekao je veleposlanik. Osvrnu se i na to: nacionalna politika dvaju država jednaka je i po tome, što je njihovo uvjerenje brinuti se o dijelovima nacije koji žive izvan matične države, a odgovornost koju osjećaju i nose prema njima je ključ opstanka i razvoja nacije.

Radován Rusz, konzul Mađarske u Zagrebu, naglasio je: Zvonko Milas ne samo da smatra svojom službenom dužnošću brinuti se o Hrvatima izvan granica, već sudbinu svojih sunarodnjaka istinski nosi na srcu. „Jednom prilikom Zvonko Milas o Hrvatima izvan granica izjavo je, da oni s Hrvatskom zajedno plaču, smiju se i raduju, slave njene uspjehe i duboko osjećaju sudbinu domovine, jedino što nisu prisutni fizički“ – citirao je konzul državnog tajnika, po kojemu se to može reći i za mađarsku naciju.

Zvonko Milas ovo visoko odlikovanje nazvao je iznimnom čašću, koja će prema njegovim riječima zasigurno biti dodatan poticaj za nastavak rada za dobrobit dvaju manjina i država.

Zvonko Milas je od 2017. godine predsjedatelj hrvatskog dijela Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu prava nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Mađarske, tijekom tog razdoblja s Ferencom Kalmárom, predsjedateljem mađarskog dijela, koji je isto prisustvovao događaju, razvio je uspješno partnerstvo.

Na svečanoj dodjeli nagrade između ostaloga prisutni su bili još Frano Matušić, državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova i izaslanik premijera Andreja Plenkovića, Zdravka Bušić, saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, dr. Mladen Andrlić, veleposlanik Republike Hrvatske u Budimpešti, Róbert Jankovics, predsjednik DZMH i saborski zastupnik Mađara u Hrvatskoj, Ivan Gugan, čelnik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj i Darko Sobota, Voditelj Hrvatsko-mađarske međuparlamentarne skupine prijateljstva.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.