Zrínyi szellemében: az egyesület egyik célja a horvát-magyar kapcsolatok erősítése

0
408
10-zrinyi-1

Az eszéki Zrínyi Magyar Kultúrkör pénteken, május 8-án a Szlavón Múzeumban tartotta második rendezvényét, megnyitották A mi világörökségünk és a Pillantások Magyarországra című kiállítást. Az eseményen elhangzott, hogy a magyar kulturális értékek, hagyományok ápolása mellett fontosnak tartják a horvát-magyar kapcsolatok erősítését is.

A horvát származású Zrínyi Miklós magyar költő, hadvezér, a korabeli törökellenes harcok egyik legfontosabb szervezője és irányítója volt, emellett korának egyik legjelentősebb politikusa és főméltósága.
Noha Zrínyi Miklós a magyarsághoz áll a legközelebb, de elszakíthatatlan szálak fűzik Horvátországhoz is. Ez az identitása és rendkívüli sokoldalúsága pedig segítette abban, hogy határokat átlépve különböző országok, népek és kultúrák értékeit állítsa fontos ügyek szolgálatába. Az ő szellemisége ragadta meg az eszéki magyarok egy csoportját is, akik pár hete egyesületbe tömörülve, Zrínyi Magyar Kultúrkör néven alakultak meg, és céljaik között a magyar hagyományok és értékek mellett a horvát-magyar kapcsolatok erősítését is megnevezték. Elsősorban Eszék és Pécs városának együttműködését kívánják segíteni tevékenységükkel.

 

10-zrinyi

 

A múlt pénteki esemény moderátora Kalajdžić Edita, az egyesület tagja volt, aki a közönség köszöntése után Jukić Zitának, a Zrínyi Magyar Kultúrkör elnökének adta át a szót, aki röviden bemutatta a nemrég alakult szervezetet, és szólt további terveikről is. Ezt követően De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul megnyitotta A mi világörökségünk és a Pillantások Magyarországra című kiállítást, amelyet az elmúlt időszakban több településen is bemutattak már.
Az est Kovačević Hana, az eszéki Franjo Kuhač Zeneiskola növendékének hegedűjátékával zárult.

 

10-zrinyi-3

 

{fcomments}