Zrínyi Magyar Kultúrkör: tisztújítás és előadás

89

Az eszéki Zrínyi Magyar Kultúrkör hétfőn tartotta meg tisztújító közgyűlését, az elnöki posztot továbbra is Nyári Denisz tölti be. Az ülés után tudományos előadásra is sor került Ellopott álom – Az eszéki magyar oktatás az Osztrák-Magyar Monarchia idején címmel.

Az eszéki Zrínyi Magyar Kultúrkör azzal a céllal jött létre, hogy elősegítse a szabadidő kulturált eltöltésének lehetőségét minden korosztály számára. Fő célkitűzése érdekében művelődéstörténeti előadásokat, bemutatókat, irodalmi esteket és egyéb programokat szervez. Tevékenységének jelentős részét képezi a Dörömb Gyermekszínjátszó Csoport munkája, de a történelmi műhely kutatótevékenysége is. A színjátszó kör tervei közt fellépések szerepelnek, míg a történelmi műhely idei programja előadásokból, kiállításokból áll, de könyvkiadást is terveznek. Az egyesületnek jelenleg közel ötven tagja van.

Nyári Denisz

Az egyesület tisztújító közgyűlését hétfőn tartották meg az eszéki J. J. Strossmayer Egyetem Bölcsészettudományi Karának termében, melyen tizennégyről héttagúra csökkentették a szervezet vezetőségét. Elnökválasztásra is sor került: az egyesületet a továbbiakban is Nyári Denisz vezeti.

Az ülés után a történelmi műhely keretében az Ellopott álom – Az eszéki magyar oktatás az Osztrák-Magyar Monarchia idején című előadást hallgatták meg a résztvevők. Nyári Denisz, aki az egyetem oktatója is, az eszéki és pécsi levéltárakban végzett kutatásainak az eredményeit osztotta meg közönségével. Beszélt többek között arról, hogy már a 19. század utolsó évtizedében is voltak tervek magyar tanintézmény létrehozására Eszéken.

Nyári Denisz lapunknak nyilatkozva elmondta, a következő nagy kutatási terület, amivel foglalkozna, az eszéki magyarságnak a középkortól a 19. század végéig tartó időszaka lesz.

A Zrínyi Magyar Kultúrkör közgyűlésén, valamint az előadáson részt vett Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk is.