Zmajevac: tradicija nastala žetvenom svečanošću

0
6

Kulturno-umjetničko društvo Baranyai Júlia iz Zmajevca, prošli mjesec održalo je Žetvenu svečanost, čiji je najvažniji cilj oživljavanje mađarskih običaja, ali je to ujedno i prilika za svečano obilježavanje žetve u Zmajevcu, gdje se ne uzgaja samo vinova loza, već mnogima egzistenciju pruža i uzgoj žitarica.

Žetva je kod naših predaka imala važnu ulogu u prikupljanju žitarica, ali onima koji i danas žive na selu jednako je važna. Imajući to u vidu, Kulturno-umjetničko društvo Baranyai Júlia iz Zmajevca organiziralo je 2. po redu Žetvenu svečanost.

U dvorištu Čokot čarde, u Katoličkom surduku, u centru svečanosti bio je narodni ples, djeca su mogla okušati svoje vještine u tradicionalnim narodnim igrama, a plesna zabava, kao završnica svečanosti, bila je namijenjena odraslima.

Horvát Attila, Fábiján Melissza és Matijević Olivér

Program je otvorio Olivér Matijević, izvršni predsjednik DZMH, koji je zajedno s Atilom Horvatom i Melisom Fabijan, predsjednikom i tajnicom Kulturno-umjetničkog društva Baranyai Júlia i domaćinima događanja, pozdravio prisutne.

Nakon toga su u prigodnom programu folklorna plesna skupina Csárdás iz Suze, plesna skupina mladih Kisasszonyok és Legények, kao i dječja plesna skupina Liliom iz Batine i dječja plesna skupina Csillagszemű iz Belog Manastira, pokazale svoje plesne igre i koreografije.

Prisutna djeca mogla su isprobati svoje spretnosti u različitim narodnim igrama. Jako je bilo popularno trčanje u vrećama, probiranje graha i bacanje potkova. Zračni dvorac se ne može uvrstiti u tradicionalnu kategoriju, unatoč tomu djeca su u njemu našla mnogo zadovoljstva.

Na Žetvenoj svečanosti nitko nije ostao gladan, organizatori su sudionicima ponudili grah. Na kraju je održana plesna zabava, koju su vodili svirači iz susjednog Podolja i Suze, Jožef Keresteš i Goran Kurel.

-Sretni smo što smo, za razliku od prošle godine, ovogodišnju žetvenu svečanost mogli održati u ljeto, naime cilj nam je svečano obilježiti najveći posao oko prikupljanja žitarica, žetvu pšenice. Osim toga, cilj nam je, naravno, dati mogućnost našim udrugama koje se bave očuvanjem tradicije da prezentiraju svoj rad, kao i da malo okupimo mještane Zmajevca – izjavila je za naš list Melisa Fabijan.

Žetvena svečanost održana je uz potporu Savjeta za nacionalne manjine.