Zmajevac: dvodnevna svečanost u znaku žetve

12

Zmajevčani su ljeto i završetak žetve obilježili dvodnevnom svečanošću. Na tradicionalnoj zabavi mjesto su dobili kulturni programi i grahijada.

Zmajevac je prvenstveno poznat po vinima, čak i dan sela obilježavaju u tom znaku, na Vinski maraton gosti pristižu iz cijele države. Međutim, mještani ne žive samo od vinarstva i vinskog turizma: puno njih bavi se uzgojem žitarica.

Prvo bi požnjeli ječam, nakon toga pšenicu, te su se na kraju žetve nekada u selima održavale žetvene svečanosti. Prije tri godine, takav događaj u Zmajevcu oživjelo je Mađarsko kulturno-umjetničko društvo Baranyai Julija. Festival je ove godine po prvi puta bio dvodnevni.

U Domu kulture u Zmajevcu, na pozornici su nastupale mađarske folklorne skupine i zborovi

Kulturni program održan je u petak, 28. srpnja u mjesnom Domu kulture.

Goste je pozdravio Ištvan Midlinszki, predsjednik Mađarskog kulturno-umjetničkog društva Baranyai Julija, a događaj je otvorio Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara. Na pozornici su se izmjenjivali zbor Szivárvány Kulturno-umjetničke udruge iz Novog Bezdana, dječja folklorna skupina DZMH ogranka Beli Manastir,  folklorna skupina Čardaš iz Suze, plesači DZMH ogranka Batina, odnosno zbor Rozmaring iz Laslova, nastup sastavljen od plesnih koreografija i pjesama publika je nagradila velikim pljeskom. Djeca su svoje vještine mogla odmjeriti u tradicionalnim igrama. Navečer je zasvirao Goran Kurel iz Suze kako bi stvorio zabavno ozračje te potaknuo goste na ples.

Na grahijadi održanoj u subotu pobijedio je mještanin

Ne može se raditi na prazan želudac, a kao što grah bogat koljenicama, kobasicama i slaninom daje dovoljno snage za naporan rad (primjerice žetvu), tako popularno jelo obogaćuje i žetveno slavlje. Na žetvenim svečanostima u Zmajevcu i prije se kuhao grah, ali su natjecanje ove godine organizirali po prvi puta.

Sudjelovalo je dvadeset četiri tima. Prvo mjesto osvojio je Laslo Varga iz Zmajevca, drugo mjesto Đerđ Varga iz Suze, dok je na trećem mjestu završio, također mještanin Ivan Roth. Nagrade su podijelili su Ištvan Midlinszki i Melisa Fabijan, tajnica društva. I grahijada je završena slavljem na kojemu je svirao bend Aranycsárdás iz Korođa.

-Sretni smo što smo od žetvene svečanosti uspjeli stvoriti tradiciju i što se manifestacija u međuvremenu razvila, sada je dvodnevna i u program smo uvrstili i grahijadu. Naš cilj je bio unijeti šarenilo u život našeg sela i okupiti ljude Zmajevca, što smo, kako se vidi, uspjeli postići – izjavila je za naš list Melisa Fabijan.

Manifestacija je održana uz potporu Savjeta za nacionalne manjine Zagreb.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.