Zmajevac, 24-25. rujna: ovogodišnji vinski maraton će biti najveći do sada

Dva tjedna prije manifestacije broj prijavljenih premašio je 1000

0
97

Ove godine će se Vinski maraton u Zmajevcu održati 24-25. rujna i biti će najveći  do sada. Broj prijavljenih na maraton je već sada, dva tjedna prije same manifestacije, premašio tisuću, a još neprestano stižu prijave iz svih krajeva svijeta.

Vinski maraton u Zmajevcu je bez dvojbe najveća manifestacija vezana uz vino u Baranji. Na dvodnevno slavlje vina redovito pristižu mase sa svih strana Zemlje. Ove godine je to osobito istinito, puno je veći interes prema „vinskom hodočašću po surducima“ nego što se to iskusilo prijašnjih godina. Online registracija je već sada uvelike premašila one prijašnjih godina. O ovome nam je za list govorio Kristian Horvat, glavni organizator.

-Ogroman je interes prema manifestaciji, već sada je više od tisuću osoba kupilo ulaznice na subotnje „vinsko hodočašće“, ali i dalje neprestano stižu molbe. Imat ćemo maratonce iz svih krajeva države, ali imamo lijepi broj rezervacija i iz Poljske, Njemačke, Rumunjske i iz Srbije, dapače imamo zainteresiranih i preko mora. Prema našim proračunima ove godine će manifestacija imati više posjetitelja nego ikada do sada, čemu se naravno jako radujemo – rekao je sa zadovoljstvom Kristian Horvat.

- Reklám -

Dvodnevna manifestacija

Kao i prethodnih godina i ove godine će manifestacija biti dvodnevna. Osim uobičajenog maratona, na kojemu sudionici idu od podruma do podruma s ciljem da na što više mjesta u što kraćem vremenskom roku popiju po jednu čašu vina, prije nekoliko godina program je proširen jednim novim natjecanjem, takozvanim premium vinskim maratonom, koji će biti u petak. Ovo je dio manifestacije sa lakšim, opuštenijim ozračjem, u kojem se naglasak stavlja na uživanje u vinu, a ne na natjecanje, i na taj način se također prezentiraju prvoklasne vinske datosti krajolika.

Mađarska će biti zemlja partner

Vinski maraton ni ove godine neće govoriti samo o vinu. Za tjedan i pol dana, na manifestaciji koja se održava 24-25. ovog mjeseca, posjetitelje očekuje bogati gastro-kulturni program. Na pozornicama moći će se vidjeti brojne folklorne skupine i bendovi pop glazbe, ali su se organizatori pripremili i izložbama i priredbama.

-Kada smo prije više od dvadeset godina organizirali prvo vinsko slavlje, tada smo razmišljali samo o Danu sela. Danas je riječ već o puno više toga, ali bismo nastojali ipak zadržati značenje Dana sela u manifestaciji. Upravo zbog toga smo pozvali brojne mađarske folklorne skupine iz Hrvatske, kako bismo ljudima pokazali da ovdje u Zmajevcu žive Mađari i čuvamo svoje mađarske običaje – rekla je Hajnalka Bistrican, predsjednica udruge Surduk.

U svezi programa Hajnalka je rekla da program počinje već 24. rujna u petak ujutro, u 10 sati počinje predavanje suradnika LAG Baranya u Mađarskoj kući, a kasnije će stručnjaci iz Villánya (Mađarska) govoriti o vrstama vina. Istovremeno će posjetitelji moći pogledati izložbu u čast Lászlóa Petrika. Nakon toga će uslijediti već spomenuti premium maraton, za vrijeme kojega posjetitelje očekuje bogata gastronomska ponuda. Posebno je spomenula, s obzirom da je zemlja partner manifestacije Mađarska, da će priliku dobiti i vinari iz Mađarske kako bi prezentirali svoje nektare, a za dobro raspoloženje će se pobrinuti grupe Jezzperanto i Frajle.

Slično će početi i subota. U Mađarskoj kući predavanje će održati dr. Pál Kozma, ravnatelj Vinogradarskog i vinskog instituta pečuškog sveučilišta, govorit će uzgoju plemenitih sorti grožđa. Istovremeno će početi i upisi na vinski maraton sve do 4 sata poslijepodne. U programu Dana sela u podne kreće povorka folkloraša od Mađarske kuće do Katoličkog surduka gdje će se održati kulturni program, a nakon otvaranja u 14 sati pa sve do večernjih sati počinje maraton. I ove godine će trebati savladati više od 20 podruma i tri trase prepreka koje će se nalaziti u Katoličkom i Reformatskom surduku i u Ulici Šandora Petefija. Subotnji program će zatvoriti grupa Amadeus na velikoj bini u Reformatskom surduku. Onima kojima dvodnevni vinski maraton nije dovoljan, mogu još u nedjelju napraviti počasni krug na Danu otvorenih podruma.

Glavni organizator manifestacije je udruga Surduk, a suorganizator DZMH. Manifestacija se ne bi mogla održati bez potpore mađarske i hrvatske vlade, a održavanje su pomogle i brojne baranjske i osječke tvrtke, kao npr. Belje, a financijsku potporu je dala i Općina Kneževi Vinogradi.

Registracija
Trenutno se na Vinski maraton može samo online prijaviti (https://bit.ly/3826yaW), ali tko voli tradicionalne načine, moći će se na licu mjesta prijaviti u subotu od 10 do 16 sati. Oni koji ne žele sudjelovati na natjecanju, slobodno mogu posjetiti manifestaciju bez registracije.

 Vinski maraton sufinanciran je projektom „Minorities as bridges between communities“, prekogranična suradnja Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Sadržaj objavljenog materijala isključiva je odgovornost Demokratske zajednice Mađara Hrvatske i ne odražava stavove Europske unije niti Upravljačkog tijela.