Žetveni običaji Mađara zmajevačkog kraja

0
18

Žetveni običaji Mađara zmajevačkog kraja

Kulturno-umjetničko društvo Baranyai Júlia iz Zmajevca ove godine je po prvi puta organiziralo takozvani Žetveni dan. Manifestacija, kojoj je prvenstveni cilj bio oživljavanje mađarskih običaja, bila je vrlo uspješna, organizatori mogu biti zadovoljni.

- Reklám -

Žetva i općenito berba usjeva je u životu naših predaka bila od presudne važnosti, ali i danas ljudi koji žive na selu znaju koliko je to važno. Imajući to u vidu mještani Zmajevca su organizirali ove godine po prvi puta manifestaciju imena Žetveni običaji Mađara zmajevačkog kraja.

U nedjelju kasno poslijepodne, u dvorištu Čokot čarde u Katoličkom surduku, u središtu događanja održane manifestacije su bili narodni plesovi i povijesni tekstovi vezani uz žetvu.

Program je svečano otvorio Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara. Nakon toga, u prigodnom programu prvo je nastupila plesna skupina Čardaš iz Suze, a potom su podij zauzela djeca iz Zmajevca koja su svojim recitacijama uveličali manifestaciju. Posljednji su nastupili članovi plesne skupine DZMH ogranka Batina: prvo su najmlađi članovi otplesali narodne plesove, a njih su slijedili odrasli članovi skupine Kisasszonyok és Legények s plesovima iz Podunavlja. Nakon službenog dijela manifestacije, grupa Aranycsárdás iz Korođa je zabavljala prisutne.

-Žetveni dan smo zapravo planirali za ljeto, ali tada zbog situacije s korona virusom nismo pronašli lokaciju. Srećom nam je vlasnik Čokot čarde pomogao i dao nam na korištenje posjed tako smo u odgovarajućim uvjetima mogli održati manifestaciju, zbog čega smo mu zahvalni – rekao je Ištvan Midlinski, potpredsjednik Kulturno-umjetničkog društva Baranyai Júlia, dodajući da su s manifestacijom htjeli oživjeti običaje vezane uz berbu usjeva, koji ujedno sadrže i zahvaljivanje za urod i, ne na zadnjem mjestu, da se barem jedno poslijepodne mještani Zmajevca uspiju okupiti.

Na Žetvenom danu, kojega podupire Savjet za nacionalne manjine, sudjelovao je i Olivér Matijević, izvršni predsjednik DZMH.